05 sep 2015 06:01

05 sep 2015 06:01

Invandring är inget nytt

INVANDRING

Härom dagen tittade jag på Agenda på SVT. En av frågorna som diskuterades var orsaken till SD:s uppgång till 18 procent i den senaste Sifomätningen. l studion representerades SD av partisekreteraren Rickard Jamshof som förklarade uppgången med att fler och fler förstått problemen med massinvandringen och att man vill ha en förändring. Rickard Jamshof verkar, precis som nästan en femtedel av Sveriges befolkning, missat några lektioner i skolan, de lektioner som berättar vilka vi svenskar är, var vi kommer ifrån och hur dagens Sverige uppstått.

• Vid 1400-talets mitt utgjorde tyskarna en tredjedel av Stockholms skattebetalare.

• Vid 1500-talets mitt var minst en fjärdedel av familjerna i Stockholm antingen finska, tyska, nederländska eller skotska.

• Mellan 1570 och fram till början av 1600-talet invandrade 12 000 finnar till Sverige på Karl IX: s initiativ.

• På 1620-talet kom ”1 200-familjeenheter med valoner till området kring Finspång för att arbeta åt Louis De Geer. Namn som vi idag känner till som: Allard, Birath, Bonnevier, Drougge, Herou, Hübinette, Pousette och Sporrong.

• 1715 fanns omkring 12 000 flyktingar i Stockholm efter Sveriges förlust av de baltiska provinserna, bland annat Johan Christopher Kramm som anlade en såg i Kramfors.

• På 1800-talet fortsatte invandringen och med dem byggdes en hel del ”svenska” företag upp. Tomas Stawford (startade Höganäs), Daniel Fraser (Motala verkstad), William Gibson och Alexander Keiller (Jonsered, Götaverken, m.m.), Robert Cruickshank (Göteborgs kex), Regis Cadier (Grand Hotel), bröderna Cloetta (Cloetta), bröder Bonnier (Bonniers), Philipson (Holmen bruk), Nissen (Mazetti), Carl Zoega (Zoega), Baltzar von Platen, Kempe (Modo), von Bergen (Karlshamnspunsch), Berns (Berns Salonger), Meyer (Svenska Lloyd), Schmitz (Sydkraft), Fraenkel (Handelsbanken), Hennig (Mölnlycke).

Förutom det kan man nämna att:

• Från mitten av 1800-talet till början av 1920-talet lämnade 1,5 miljoner svenskar Sverige för att bege sig till USA, som flyktingar.

• Under perioden 1939–1944 tog vi i Sverige emot 72 000 finska barn som skickades till Sverige för att slippa kriget och då var det inget tal om massinvandring.

• Ungefär 90 000 svenskar har valt att flytta och bosätta sig i Spanien.

Sverigevännen

Härom dagen tittade jag på Agenda på SVT. En av frågorna som diskuterades var orsaken till SD:s uppgång till 18 procent i den senaste Sifomätningen. l studion representerades SD av partisekreteraren Rickard Jamshof som förklarade uppgången med att fler och fler förstått problemen med massinvandringen och att man vill ha en förändring. Rickard Jamshof verkar, precis som nästan en femtedel av Sveriges befolkning, missat några lektioner i skolan, de lektioner som berättar vilka vi svenskar är, var vi kommer ifrån och hur dagens Sverige uppstått.

• Vid 1400-talets mitt utgjorde tyskarna en tredjedel av Stockholms skattebetalare.

• Vid 1500-talets mitt var minst en fjärdedel av familjerna i Stockholm antingen finska, tyska, nederländska eller skotska.

• Mellan 1570 och fram till början av 1600-talet invandrade 12 000 finnar till Sverige på Karl IX: s initiativ.

• På 1620-talet kom ”1 200-familjeenheter med valoner till området kring Finspång för att arbeta åt Louis De Geer. Namn som vi idag känner till som: Allard, Birath, Bonnevier, Drougge, Herou, Hübinette, Pousette och Sporrong.

• 1715 fanns omkring 12 000 flyktingar i Stockholm efter Sveriges förlust av de baltiska provinserna, bland annat Johan Christopher Kramm som anlade en såg i Kramfors.

• På 1800-talet fortsatte invandringen och med dem byggdes en hel del ”svenska” företag upp. Tomas Stawford (startade Höganäs), Daniel Fraser (Motala verkstad), William Gibson och Alexander Keiller (Jonsered, Götaverken, m.m.), Robert Cruickshank (Göteborgs kex), Regis Cadier (Grand Hotel), bröderna Cloetta (Cloetta), bröder Bonnier (Bonniers), Philipson (Holmen bruk), Nissen (Mazetti), Carl Zoega (Zoega), Baltzar von Platen, Kempe (Modo), von Bergen (Karlshamnspunsch), Berns (Berns Salonger), Meyer (Svenska Lloyd), Schmitz (Sydkraft), Fraenkel (Handelsbanken), Hennig (Mölnlycke).

Förutom det kan man nämna att:

• Från mitten av 1800-talet till början av 1920-talet lämnade 1,5 miljoner svenskar Sverige för att bege sig till USA, som flyktingar.

• Under perioden 1939–1944 tog vi i Sverige emot 72 000 finska barn som skickades till Sverige för att slippa kriget och då var det inget tal om massinvandring.

• Ungefär 90 000 svenskar har valt att flytta och bosätta sig i Spanien.

Sverigevännen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.