07 sep 2015 06:00

07 sep 2015 06:00

Tack ändå, Sjökvist!

ÄLDREOMSORGEN

PRO-ordföranden Bengt Sjökvist skriver (3/9) att hans formulering om att äldreomsorgen i Skövde visar ”på ett förakt för svaghet, som börjar likna det förakt som förekom ute i Europa på 30-talet” är ”lite olycklig”. Jag tackar för det erkännandet, även om det satt långt inne – tidigare har ju Sjökvist vägrat skämmas – och även om jag tycker att Sjökvist osmakliga jämförelse är betydligt värre än en liten olycka.

Att Sjökvist sedan får för sig att jag inte är tillräckligt gammal eller erfaren för att diskutera äldrevården är ju bara festligt – jag har både som anställd och anhörig upplevt geriatrisk terminalvård, hemtjänst och särskilt boende på nära håll. Man kan för övrigt ha riktigt kloka synpunkter även om man är en ungdom på 55! En sådan synpunkt är att det inte är lämpligt att diskutera enskilda fall på insändarsidorna.

Tyvärr fick Sjökvist i onsdags medhåll från två skribenter. Kent Rhodin menar att Sjökvists jämförelse med ”vad som hände under nazismens tid” har ”många poäng då den mänskliga humaniteten förbises på samma skoningslösa sätt.” Det enda exempel Rhodin anför som stöd för sitt påstående rör servicehuset Bagaren i Skövde. Vad jag förstår handlar det om att ansvarig tjänsteman gjort bedömningen att 10 av 17 tomma servicelägenheter tillfälligt kan hyras ut till studenter, eftersom, som hon säger, det finns ”fler lägenheter än vi har behov av”. Menar Rhodin på allvar att detta beslut kan jämföras med det verkligt skoningslösa förakt för svaghet som min före detta svärmor fick uppleva som lägerfånge i Auschwitz sedan hennes föräldrar och ende bror mördats?

Den andra skribenten, Christer Bratt, nämner en rad ärenden, men jag kan inte förstå vad exempelvis historien om damen i Stenungsund som hoppade från sin balkong har med äldrevården i Skövde att göra. Det bör dock här sägas att det självklart finns möjlighet att anmäla eventuella missförhållanden och att den möjligheten används av många. Så fungerar en demokrati som Sverige.

Sjökvist uppmanar min partivän Magnus Hammar Borsch och mig att skaffa oss mer kunskaper om de äldres situation. Gott! Låt oss till exempel studera Socialstyrelsens statistik, i stället för att sprida anekdoter som ingen kan bemöta. Av myndighetens rapport ”Öppna jämförelser 2014” framgår det att 91 procent av brukarna i Skövde är nöjda med hemtjänsten, vilket är högre än snittet i riket. Vad gäller särskilt boende är 85 procent nöjda, vilket också det är högre än det svenska genomsnittet. Man måste inte vara 85 år fyllda för att inse att alla jämförelser med nazism, förakt för svaghet och tvångsvård saknar täckning. Jag menar att Sjökvists, Rhodins och Bratts osaklighet är ... lite olycklig.

Svante Skoglund (M)

Att Sjökvist sedan får för sig att jag inte är tillräckligt gammal eller erfaren för att diskutera äldrevården är ju bara festligt – jag har både som anställd och anhörig upplevt geriatrisk terminalvård, hemtjänst och särskilt boende på nära håll. Man kan för övrigt ha riktigt kloka synpunkter även om man är en ungdom på 55! En sådan synpunkt är att det inte är lämpligt att diskutera enskilda fall på insändarsidorna.

Tyvärr fick Sjökvist i onsdags medhåll från två skribenter. Kent Rhodin menar att Sjökvists jämförelse med ”vad som hände under nazismens tid” har ”många poäng då den mänskliga humaniteten förbises på samma skoningslösa sätt.” Det enda exempel Rhodin anför som stöd för sitt påstående rör servicehuset Bagaren i Skövde. Vad jag förstår handlar det om att ansvarig tjänsteman gjort bedömningen att 10 av 17 tomma servicelägenheter tillfälligt kan hyras ut till studenter, eftersom, som hon säger, det finns ”fler lägenheter än vi har behov av”. Menar Rhodin på allvar att detta beslut kan jämföras med det verkligt skoningslösa förakt för svaghet som min före detta svärmor fick uppleva som lägerfånge i Auschwitz sedan hennes föräldrar och ende bror mördats?

Den andra skribenten, Christer Bratt, nämner en rad ärenden, men jag kan inte förstå vad exempelvis historien om damen i Stenungsund som hoppade från sin balkong har med äldrevården i Skövde att göra. Det bör dock här sägas att det självklart finns möjlighet att anmäla eventuella missförhållanden och att den möjligheten används av många. Så fungerar en demokrati som Sverige.

Sjökvist uppmanar min partivän Magnus Hammar Borsch och mig att skaffa oss mer kunskaper om de äldres situation. Gott! Låt oss till exempel studera Socialstyrelsens statistik, i stället för att sprida anekdoter som ingen kan bemöta. Av myndighetens rapport ”Öppna jämförelser 2014” framgår det att 91 procent av brukarna i Skövde är nöjda med hemtjänsten, vilket är högre än snittet i riket. Vad gäller särskilt boende är 85 procent nöjda, vilket också det är högre än det svenska genomsnittet. Man måste inte vara 85 år fyllda för att inse att alla jämförelser med nazism, förakt för svaghet och tvångsvård saknar täckning. Jag menar att Sjökvists, Rhodins och Bratts osaklighet är ... lite olycklig.

Svante Skoglund (M)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.