08 sep 2015 06:00

08 sep 2015 06:00

Håller fredsskeppet på att kantra?

FLYKTINGKRISEN

När Sverige gick med i EU, var ett av huvudargumenten från Ja-sidan, att detta var ett fredsprojekt. Aldrig mer konflikter eller oroshärdar i Europa. Misskött ekonomi, i vissa länder, har rört om i EU-grytan, då alla dras med, om ett land inte hanterar sin ekonomi på rätt sätt.

Nu stundar nya problem att lösa. Asyl-flyktingvågen, från söder och öster, är massiv. Då inställningen inte tycks vara, att problemen skall lösas där de uppstod, får nu Europas länder lösa dem istället. Och hur ska det då gå till?

Ja, om det råder det delade meningar, bland medlemsländerna. Handfallenheten hos europeiska politiker är stor, inga beslut tas, trots att flyktingsituationen eskalerar. Ett antal länder, bl.a. Tyskland och Sverige, tar emot flest av alla. Många, framför allt östländer, vägrar kategoriskt att ta emot flyktingar. En grogrund för konflikter?

EU, gungar ostadigt på ett stormande flyktinghav.

Conny Östling

När Sverige gick med i EU, var ett av huvudargumenten från Ja-sidan, att detta var ett fredsprojekt. Aldrig mer konflikter eller oroshärdar i Europa. Misskött ekonomi, i vissa länder, har rört om i EU-grytan, då alla dras med, om ett land inte hanterar sin ekonomi på rätt sätt.

Nu stundar nya problem att lösa. Asyl-flyktingvågen, från söder och öster, är massiv. Då inställningen inte tycks vara, att problemen skall lösas där de uppstod, får nu Europas länder lösa dem istället. Och hur ska det då gå till?

Ja, om det råder det delade meningar, bland medlemsländerna. Handfallenheten hos europeiska politiker är stor, inga beslut tas, trots att flyktingsituationen eskalerar. Ett antal länder, bl.a. Tyskland och Sverige, tar emot flest av alla. Många, framför allt östländer, vägrar kategoriskt att ta emot flyktingar. En grogrund för konflikter?

EU, gungar ostadigt på ett stormande flyktinghav.

Conny Östling

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.