09 sep 2015 06:00

09 sep 2015 06:00

Det är våldet de flyr ifrån

FLYKTINGKRISEN

Replik. Till Christer Bratt (SLA 5/9).

Du har inte förstått varför människor riskerar livet och flyr. De är livrädda för att bo kvar i Syrien men också i delar av Afrika. Det är våldet där. Att jag vet beror på att jag möter flyktingarna ansikte mot ansikte i Sverige och dokumenterar våldet i form av skador och våldtäkter. Drivkraften är inte att tjäna pengar utan att kunna leva lite säkrare, att slippa våld. Alla flyktingar har inte drivkraft att lämna sitt land för alla älskar sitt hemland. Sedan finns grupper som inte har ett hemland som kurder och romer.

Långsiktiga lösningar är de politiska men ingen har bra förslag på hur man skall göra i Syrien, Eritrea med flera våldsbenägna länder. Situationen nu i Europa är extrem. I Ungern tar man till hårda metoder genom att låta polis och militär vakta gränserna och bygga taggtrådsstängsel – en ny Berlinmur – och att bränna in nummer på armar, ett klassiskt mönster i förintelselägren som gör att de som minns ryser.

Paradoxalt och fint är att Tyskland välkomnar flyktingarna – en miljon per år!

Flyktingkrisen i Europa är total. Det är inte av humanitära skäl i första hand vi skall ta emot dem utan för att de är livrädda.

Invandring är inget nytt i Sverige men alla tycks ha glömt 1990–95 när vi tog emot 100 000 flyktingar från forna Jugoslavien och dessförinnan under 70- och 80-talet många från hela Östeuropa. De har nu smält in i Sverige och är etablerade svenskar, det tar cirka 20 år.

Nu är flyktingkrisen total och då krävs humanitära tankar som Sverige är känt för ute i världen. Jag delar Sverigevännens åsikter och att se tillbaka på historien är viktigt. Själv har jag lite vallon- och finskt blod i mina ådror och är gift med en invandrare. Men svensk är jag och till och med Skövdebo!

PO Elfstrand

Du har inte förstått varför människor riskerar livet och flyr. De är livrädda för att bo kvar i Syrien men också i delar av Afrika. Det är våldet där. Att jag vet beror på att jag möter flyktingarna ansikte mot ansikte i Sverige och dokumenterar våldet i form av skador och våldtäkter. Drivkraften är inte att tjäna pengar utan att kunna leva lite säkrare, att slippa våld. Alla flyktingar har inte drivkraft att lämna sitt land för alla älskar sitt hemland. Sedan finns grupper som inte har ett hemland som kurder och romer.

Långsiktiga lösningar är de politiska men ingen har bra förslag på hur man skall göra i Syrien, Eritrea med flera våldsbenägna länder. Situationen nu i Europa är extrem. I Ungern tar man till hårda metoder genom att låta polis och militär vakta gränserna och bygga taggtrådsstängsel – en ny Berlinmur – och att bränna in nummer på armar, ett klassiskt mönster i förintelselägren som gör att de som minns ryser.

Paradoxalt och fint är att Tyskland välkomnar flyktingarna – en miljon per år!

Flyktingkrisen i Europa är total. Det är inte av humanitära skäl i första hand vi skall ta emot dem utan för att de är livrädda.

Invandring är inget nytt i Sverige men alla tycks ha glömt 1990–95 när vi tog emot 100 000 flyktingar från forna Jugoslavien och dessförinnan under 70- och 80-talet många från hela Östeuropa. De har nu smält in i Sverige och är etablerade svenskar, det tar cirka 20 år.

Nu är flyktingkrisen total och då krävs humanitära tankar som Sverige är känt för ute i världen. Jag delar Sverigevännens åsikter och att se tillbaka på historien är viktigt. Själv har jag lite vallon- och finskt blod i mina ådror och är gift med en invandrare. Men svensk är jag och till och med Skövdebo!

PO Elfstrand

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.