11 sep 2015 06:00

11 sep 2015 06:00

Ensamhet förkortar livet

ÄLDREVÅRD

Livshotande. Att känna sig ensam när man blir gammal är livshotande. Det har forskare för första gången bevisat, att ensamhet försämrar hälsan och livskvalitén och risken att dö i förtid ökar dramatiskt.

Det är viktigt att hålla igång, både kroppen och knoppen, för att må bra när vi åldras. Nu har amerikanska forskare i Chicago bevisat att ensamhet och brist på ömsesidiga relationer, riskerar att förkorta livet med 14 procent.

Ensamhet bryter ner både den fysiska som den psykiska hälsan.

John Cacioppo professor i psykologi, vid universitetet i Chicago, är en av de ledande experterna i USA på åldrandet. I hans forskning har det framkommit att ensamhet på ålderns höst är mycket farligare för hälsan än att vara överviktig.

Många studier har visat att den som somnar när man upplever sig som ensam sover mycket sämre och med mycket kortare intervaller av djupsömn. Dålig sömn ökar blodtrycket och stressnivån i kroppen, försämrar ämnesomsättningen och immunförsvaret.

Det räcker inte med en massa folk omkring sig. Eller att enbart tas om hand av hemtjänst. Ensamhet kan bara avhjälpas med verkliga relationer och ömsesidig kontakt.

Att ensamheten skulle minska med förskrivning av antidepressiva läkemedel är fel. De kan bara minska motivationen för att söka sig utåt och göra något åt ensamheten. Nya relationer som kan förbättra hälsan är ett bättre sätt att komma åt ensamheten.

PRO Skövde menar att det är kommunens ansvar att se till att ensamma äldre får tillgång till äldreboenden, där kontakter kan skapas till goda relationer, istället för att ge antidepressiva läkemedel, som ett sätt att minska ångesten och depressioner av ensamheten.

PRO Skövde

styrelsen

Det är viktigt att hålla igång, både kroppen och knoppen, för att må bra när vi åldras. Nu har amerikanska forskare i Chicago bevisat att ensamhet och brist på ömsesidiga relationer, riskerar att förkorta livet med 14 procent.

Ensamhet bryter ner både den fysiska som den psykiska hälsan.

John Cacioppo professor i psykologi, vid universitetet i Chicago, är en av de ledande experterna i USA på åldrandet. I hans forskning har det framkommit att ensamhet på ålderns höst är mycket farligare för hälsan än att vara överviktig.

Många studier har visat att den som somnar när man upplever sig som ensam sover mycket sämre och med mycket kortare intervaller av djupsömn. Dålig sömn ökar blodtrycket och stressnivån i kroppen, försämrar ämnesomsättningen och immunförsvaret.

Det räcker inte med en massa folk omkring sig. Eller att enbart tas om hand av hemtjänst. Ensamhet kan bara avhjälpas med verkliga relationer och ömsesidig kontakt.

Att ensamheten skulle minska med förskrivning av antidepressiva läkemedel är fel. De kan bara minska motivationen för att söka sig utåt och göra något åt ensamheten. Nya relationer som kan förbättra hälsan är ett bättre sätt att komma åt ensamheten.

PRO Skövde menar att det är kommunens ansvar att se till att ensamma äldre får tillgång till äldreboenden, där kontakter kan skapas till goda relationer, istället för att ge antidepressiva läkemedel, som ett sätt att minska ångesten och depressioner av ensamheten.

PRO Skövde

styrelsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.