11 sep 2015 06:00

11 sep 2015 06:00

Mycket är bra i Tibro, men ...

TIBRO

Här fungerar många saker väldigt bra. Folk trivs i vår lilla kommun och tjänar sina pengar så de kan betala sin skatt till skolor, vård och barnomsorg. Många små möbelfabriker har försvunnit men ersatts av några ganska stora. Man bor kvar och pendlar på riksväg 49 till och från storebror Skövde. Affärslivet fungerar, så att man handlar det mesta man behöver i vårt samhälle. Bara sällanköp leder till besök i ”storstaden”. När kommunen eller Tibrobyggen tog över fastigheter i centrum fick Gallerian en efterlängtad uppsnyggning och har blivit en uppskattad samlingspunkt, särskilt på fredagar intill en livlig torghandel.

En vacker natur i form av sjön Örlen, fritidsområdet Rankås och den levande Ånaplan lockar invånare och besökande, så även till Inredia.

Men ...

Några brister finns ju, och kommunalrådet Rolf Eriksson med bisittare i olika nämnder och styrelser, har en hel del att förbättra. Jag tänker på avsaknaden av rondell eller vänstersvängsfil vid Fågelviksleden, Blombacka, Ransbergsvägen och Fagersanna. Det är ju märkligt att man i Karlsborg kunnat bygga ganska onödiga rondeller i båda ändar av samhället, medan det är tvärstopp i Tibro. Väg 201 mot Hönsa och Mariestad (Skammens väg) är livsfarlig fram till Kroppetorp.

Det har funnits en grupp, som skulle utreda och föreslå vilka lokaler vi behöver till förskola, grundskola och annan kommunal verksamhet, så att man i tid står rustad, när behovet trycker på. Jag vet inte om denna ”lokalgrupp” finns kvar, men det är väldigt tyst omkring den. Den kanske är insomnad.

Bor man som jag och många äldre, i centrum av tätorten, är det långt att ta sig till det fina biblioteket. Saknar man bil och körkort och inte vågar cykla längre, är denna institution mycket avlägsen. Denna, snart svunna sommar, trodde man, att bussen till Hjo skulle gå via Fågelviksgymnasiet i samma hus som biblioteket. Fel, fel, fel! När skolan stängdes för sommarlov, valde Västtrafik en annan färdväg. Dessutom stängdes biblioteket några veckor, när man ville låna en bra bok till den väntande hängmattan.

I Äldrecentrum finns ett litet bestånd av skönlitteratur för utlåning, bl.a. med stor skrift. Ambitionen var att bygga ut till en attraktiv filial. Fina lokaler och tjänstvillig personal kunde hjälpa lästörstiga äldre med boklån direkt från hyllan eller genom beställning från kommunbiblioteket. Nu ryktas det om total nedläggning i stället, då det saknas lite pengar i nästa års budget.

Jaha, Rolf Eriksson med flera lokala politiker, nog finns det att fundera på hur våra skattepengar bäst ska användas.

Torbjörn Möll

medlem i SPF Veteranerna

Här fungerar många saker väldigt bra. Folk trivs i vår lilla kommun och tjänar sina pengar så de kan betala sin skatt till skolor, vård och barnomsorg. Många små möbelfabriker har försvunnit men ersatts av några ganska stora. Man bor kvar och pendlar på riksväg 49 till och från storebror Skövde. Affärslivet fungerar, så att man handlar det mesta man behöver i vårt samhälle. Bara sällanköp leder till besök i ”storstaden”. När kommunen eller Tibrobyggen tog över fastigheter i centrum fick Gallerian en efterlängtad uppsnyggning och har blivit en uppskattad samlingspunkt, särskilt på fredagar intill en livlig torghandel.

En vacker natur i form av sjön Örlen, fritidsområdet Rankås och den levande Ånaplan lockar invånare och besökande, så även till Inredia.

Men ...

Några brister finns ju, och kommunalrådet Rolf Eriksson med bisittare i olika nämnder och styrelser, har en hel del att förbättra. Jag tänker på avsaknaden av rondell eller vänstersvängsfil vid Fågelviksleden, Blombacka, Ransbergsvägen och Fagersanna. Det är ju märkligt att man i Karlsborg kunnat bygga ganska onödiga rondeller i båda ändar av samhället, medan det är tvärstopp i Tibro. Väg 201 mot Hönsa och Mariestad (Skammens väg) är livsfarlig fram till Kroppetorp.

Det har funnits en grupp, som skulle utreda och föreslå vilka lokaler vi behöver till förskola, grundskola och annan kommunal verksamhet, så att man i tid står rustad, när behovet trycker på. Jag vet inte om denna ”lokalgrupp” finns kvar, men det är väldigt tyst omkring den. Den kanske är insomnad.

Bor man som jag och många äldre, i centrum av tätorten, är det långt att ta sig till det fina biblioteket. Saknar man bil och körkort och inte vågar cykla längre, är denna institution mycket avlägsen. Denna, snart svunna sommar, trodde man, att bussen till Hjo skulle gå via Fågelviksgymnasiet i samma hus som biblioteket. Fel, fel, fel! När skolan stängdes för sommarlov, valde Västtrafik en annan färdväg. Dessutom stängdes biblioteket några veckor, när man ville låna en bra bok till den väntande hängmattan.

I Äldrecentrum finns ett litet bestånd av skönlitteratur för utlåning, bl.a. med stor skrift. Ambitionen var att bygga ut till en attraktiv filial. Fina lokaler och tjänstvillig personal kunde hjälpa lästörstiga äldre med boklån direkt från hyllan eller genom beställning från kommunbiblioteket. Nu ryktas det om total nedläggning i stället, då det saknas lite pengar i nästa års budget.

Jaha, Rolf Eriksson med flera lokala politiker, nog finns det att fundera på hur våra skattepengar bäst ska användas.

Torbjörn Möll

medlem i SPF Veteranerna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.