11 sep 2015 06:00

11 sep 2015 06:00

Tid för eftertanke, rannsakan och upplysning

FLYKTINGAR

Hjälp till. Har Ungern glömt sin historia? Jag tror inte att ungrarna i gemen fattade hur det skulle komma att bli, när de röstade i senaste valet.

Här i Sverige har vi ett riksdagsparti som har lyckats få var femte svensk att gå i samma fälla. Det är dags för dessa människor att rannsaka sig själva. Skall vi göra som ungrarna? Det var ju de facto det som SD-väljarna röstade på i valet. De behöver upplysas. Jag tycker att vi andra (80 procent av den vuxna befolkningen) måste bidra med den nödvändiga upplysningen och ta debatten med de som inte tänkt igenom konsekvenserna av sitt handlande gentemot Sveriges värderingar och internationella åtaganden.

Hur tar vi hand om flyktingar? Hur får vi in dem i våra system och vårt samhälle? Vi kan inte förlita oss på att myndigheterna med sina lagtolkningar, regler, dåliga resurser och överbelastad byråkrati kan klara det.

Jag uppmanar därför dig som har lite tid och resurser till hands att ta kontakt med involverade organisationer och hjälpa dem med att bistå en flyktingfamilj. Det finns oerhört mycket att bidra med för att de skall kunna etablera sig här. Du kommer då att upptäcka, att dessa människor inte hade något val, att de har fått lämna allt bakom sig under stora umbäranden och att det hade varit helt fel att inte ta emot dem. Du kommer att få ta del av tacksamhet, glädje, framtidstro och arbetsvilja, men också besvikelser över långsam handläggning, språksvårigheter och väntan på beslut från myndigheter. Med den enkla uppoffring du kan bidra med kommer du att hjälpa vårt land att få nya tacksamma medborgare som kan bidra till vår samhällsutveckling och som högt uppskattar de värderingar som Sverige är känt för. Du kommer också att få vänner för livet och en helt ny kunskap om vad en flykting är.

Alternativet är att passivt iaktta en växande främlingsfientlighet, där vi låter flyktingarna hålla sig för sig själva med alla sina problem. Då får vi ett segregerat samhälle med sådana problem som uppstått i våra största städer.

Stig upp från sofflocket och engagera dig för att upplysa de som inte begriper bättre och hjälp till att etablera de nya medborgarna på rätt sätt i vårt samhälle!

Håkan Nyström

Här i Sverige har vi ett riksdagsparti som har lyckats få var femte svensk att gå i samma fälla. Det är dags för dessa människor att rannsaka sig själva. Skall vi göra som ungrarna? Det var ju de facto det som SD-väljarna röstade på i valet. De behöver upplysas. Jag tycker att vi andra (80 procent av den vuxna befolkningen) måste bidra med den nödvändiga upplysningen och ta debatten med de som inte tänkt igenom konsekvenserna av sitt handlande gentemot Sveriges värderingar och internationella åtaganden.

Hur tar vi hand om flyktingar? Hur får vi in dem i våra system och vårt samhälle? Vi kan inte förlita oss på att myndigheterna med sina lagtolkningar, regler, dåliga resurser och överbelastad byråkrati kan klara det.

Jag uppmanar därför dig som har lite tid och resurser till hands att ta kontakt med involverade organisationer och hjälpa dem med att bistå en flyktingfamilj. Det finns oerhört mycket att bidra med för att de skall kunna etablera sig här. Du kommer då att upptäcka, att dessa människor inte hade något val, att de har fått lämna allt bakom sig under stora umbäranden och att det hade varit helt fel att inte ta emot dem. Du kommer att få ta del av tacksamhet, glädje, framtidstro och arbetsvilja, men också besvikelser över långsam handläggning, språksvårigheter och väntan på beslut från myndigheter. Med den enkla uppoffring du kan bidra med kommer du att hjälpa vårt land att få nya tacksamma medborgare som kan bidra till vår samhällsutveckling och som högt uppskattar de värderingar som Sverige är känt för. Du kommer också att få vänner för livet och en helt ny kunskap om vad en flykting är.

Alternativet är att passivt iaktta en växande främlingsfientlighet, där vi låter flyktingarna hålla sig för sig själva med alla sina problem. Då får vi ett segregerat samhälle med sådana problem som uppstått i våra största städer.

Stig upp från sofflocket och engagera dig för att upplysa de som inte begriper bättre och hjälp till att etablera de nya medborgarna på rätt sätt i vårt samhälle!

Håkan Nyström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.