14 sep 2015 06:00

14 sep 2015 06:00

Ni blundar för verkligheten

INVANDRING

Replik. Svar till Kristoffer Housset och Lisa Holmqvist (SLA 7/9).

Oavsett vilket politiskt parti vi stöder så finns medlidande för flyktingar hos så gott som alla. Sedan har vi olika åsikter om hur problemen skall lindras.

Därifrån till att blunda för verkligheten och försöka få människor att tro på frasen; ”invandringen om några år kommer att bidra till ökad tillväxt och bättre välfärd”, är väl naivt. (Vad är några år?) ”Vi måste bli fler som försörjer alla pensionärer” är nästa argument.

Först och främst måste det finnas jobb för dem som förväntas försörja pensionärerna. Kommer det att finnas?

Nu är det långt ifrån alla som kommer att arbeta om jobb finns. Anhörighetsinvandringen har medfört att en större andel istället är beroende av bidrag. Matematiskt blir det då större utgifter än inkomster – så den försörjningstesen håller inte.

Om vi nu leker med tanken att alla miljarder som invandringen kostar och kommer att kosta istället lagts i en fond – liknande Nobelstiftelsen – så hade bara räntan räckt till för att göra livet drägligare för pensionärer.

Ni efterlyser dialog och då är det väl brukligt att väga in både för- och nackdelar och diskutera dessa, så svara gärna.

per

Oavsett vilket politiskt parti vi stöder så finns medlidande för flyktingar hos så gott som alla. Sedan har vi olika åsikter om hur problemen skall lindras.

Därifrån till att blunda för verkligheten och försöka få människor att tro på frasen; ”invandringen om några år kommer att bidra till ökad tillväxt och bättre välfärd”, är väl naivt. (Vad är några år?) ”Vi måste bli fler som försörjer alla pensionärer” är nästa argument.

Först och främst måste det finnas jobb för dem som förväntas försörja pensionärerna. Kommer det att finnas?

Nu är det långt ifrån alla som kommer att arbeta om jobb finns. Anhörighetsinvandringen har medfört att en större andel istället är beroende av bidrag. Matematiskt blir det då större utgifter än inkomster – så den försörjningstesen håller inte.

Om vi nu leker med tanken att alla miljarder som invandringen kostar och kommer att kosta istället lagts i en fond – liknande Nobelstiftelsen – så hade bara räntan räckt till för att göra livet drägligare för pensionärer.

Ni efterlyser dialog och då är det väl brukligt att väga in både för- och nackdelar och diskutera dessa, så svara gärna.

per

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.