15 sep 2015 06:00

15 sep 2015 06:00

Mobbning är oerhört komplext

VASASKOLAN

Replik. Angående insändaren från Dumutri (SLA 11/9) om mobbning på Vasaskolan.

Att jobba med mobbning i skolan är inte lätt. Allmänhetens ilska mot hur dåliga skolorna är på att förebygga och åtgärda är stor. Som pedagog är det inte lätt att värja sig mot påhopp som ibland är befogade, ibland inte. Problemet som jag ser det är att skolor inte alltid kan säga hur de jobbar åtgärdande mot mobbning. Det handlar om individers integritet och vår tystnadsplikt. Vi skulle väl kunna berätta om en mängd åtgärder som erbjudits åt alla håll och kanter men som av olika anledningar inte accepterats av olika parter. Om begränsningar i lagen och systemet. Vem ska vi hänga ut? Förövaren eller den som drabbats? Vad är det ni vill veta? Vi kan inte, särskilt inte när kritiken kommer via media, göra annat än att hänvisa till våra planer.

Det fall som diskuterats tidigare här i SLA har jag ingen kännedom om, jag uttalar mig om den erfarenhet jag har av att jobba med mobbning. Jag skulle vilja be alla som läser om olika mobbningsfall att vara nyanserade. Mobbning är hemskt och alla som jobbar inom skolan är överens om det. Men mobbning är oerhört komplext och allmänheten kan inte få detaljer, bakgrunder, eller ens konkreta åtgärda beskrivna, särskilt inte via media.

Att Vasaskolan inte skulle ta kränkningar eller mobbning på allvar är inte sant, de har oerhört kompetenta människor som arbetar med just de frågorna och det gör ont i hjärtat att de inte kan beskriva all den tid och omsorg de lägger ner på sina elever. Med hänsyn till just alla sina elever. Det går inte alltid som vi i skolan skulle önska, det går inte alltid i den riktning vi hade hoppats på, men att likställa det med att ingenting görs eller att vi dåliga är inte rättvist.

Vi som jobbar inom skolan värnar om både offret och förövaren – vi måste – det är ungdomar som inte mår bra och som behöver vuxnas stöd. Det är viktigt att vi inte driver en slags hetsjakt på skolor eller kritiserar när man står på den ena sidan. Det är mer komplext än så.

YEN

Att jobba med mobbning i skolan är inte lätt. Allmänhetens ilska mot hur dåliga skolorna är på att förebygga och åtgärda är stor. Som pedagog är det inte lätt att värja sig mot påhopp som ibland är befogade, ibland inte. Problemet som jag ser det är att skolor inte alltid kan säga hur de jobbar åtgärdande mot mobbning. Det handlar om individers integritet och vår tystnadsplikt. Vi skulle väl kunna berätta om en mängd åtgärder som erbjudits åt alla håll och kanter men som av olika anledningar inte accepterats av olika parter. Om begränsningar i lagen och systemet. Vem ska vi hänga ut? Förövaren eller den som drabbats? Vad är det ni vill veta? Vi kan inte, särskilt inte när kritiken kommer via media, göra annat än att hänvisa till våra planer.

Det fall som diskuterats tidigare här i SLA har jag ingen kännedom om, jag uttalar mig om den erfarenhet jag har av att jobba med mobbning. Jag skulle vilja be alla som läser om olika mobbningsfall att vara nyanserade. Mobbning är hemskt och alla som jobbar inom skolan är överens om det. Men mobbning är oerhört komplext och allmänheten kan inte få detaljer, bakgrunder, eller ens konkreta åtgärda beskrivna, särskilt inte via media.

Att Vasaskolan inte skulle ta kränkningar eller mobbning på allvar är inte sant, de har oerhört kompetenta människor som arbetar med just de frågorna och det gör ont i hjärtat att de inte kan beskriva all den tid och omsorg de lägger ner på sina elever. Med hänsyn till just alla sina elever. Det går inte alltid som vi i skolan skulle önska, det går inte alltid i den riktning vi hade hoppats på, men att likställa det med att ingenting görs eller att vi dåliga är inte rättvist.

Vi som jobbar inom skolan värnar om både offret och förövaren – vi måste – det är ungdomar som inte mår bra och som behöver vuxnas stöd. Det är viktigt att vi inte driver en slags hetsjakt på skolor eller kritiserar när man står på den ena sidan. Det är mer komplext än så.

YEN

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.