16 sep 2015 06:01

16 sep 2015 06:01

Är det detta ett civiliserat samhälle kan erbjuda?

FLYKTINGKRISEN

Människor flyr för sina liv från krig och terror för att komma till Europa. Men vad möts de av här? Inga lagliga vägar in till friheten och länder bygger murar och stängsel för att hålla flyktingar borta.

Är det detta ett så kallat civiliserat samhälle kan erbjuda? Är det detta vi kallar för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde? Flyktingar föses runt på järnvägsstationer som boskap och vi påminns om scener från andra världskriget. Jag förstår inte hur EU har tänkt, kriget i t.ex. Syrien har pågått länge och människor har varit på flykt, eller i livsodugliga flyktingläger under flera år, ska man då bli förvånad över att de med smugglares hjälp tar sig hit? Människor har helt enkelt inte haft något annat val.

EU har ett ansvar för att smugglarna har fått en marknad och indirekt ett humanitärt ansvar för att människor i tusental har drunknat och kvävts. Tänk om de, som vi i västvärlden, hade kunnat ta flyget och kommit till Europa för en femtedel av det pris de får betala till smugglarna, tänk vad många liv som hade räddats. De skulle haft pengar över och kunnat klara sig ett tag istället för att komma helt utfattiga och hjälplösa.

I FN:s artikel 14 står det tydligt och klart ” Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl ifrån förföljelse”. Professor Hans Rosling har så rätt när han säger ” Europa är villiga att hjälpa de som sätter sin fot härinne. Men vi gör allt för att stoppa dem att komma hit”.

Jag önskar att det fanns fler politiker som Angela Merkel i Tyskland, hon vågar stå upp för flyktingarnas utsatta situation, hon är inte rädd för folkopinionen, hon tog avsteg från EU:s regelverk, hon sa att de som ville komma till Tyskland var välkomna. I Sverige är politikerna så ängsliga så de vågar inte säga någonting. De vänder kappan efter vinden, får SD höga opinionssiffror så skärper man flyktingpolitiken (KD, FP, M, tidsbestämda uppehållstillstånd). Populistiskt, allt för att få röster, en avhumaniserad och cynisk politik.

Det som är positivt är att den vanliga människan i hela Europa visar att det finns så mycket medmänsklighet och vilja att hjälpa till, man går till handling vilket politikerna inte klarar.

Själv tänker jag på hur jag skulle agera ifall jag var i den situationen att komma i bil i t.ex. Danmark, en trött flyktingfamilj med små barn vandrande på vägen som ville komma till Sverige. Hur lätt skulle jag då inte kunna bli flyktingsmugglare med risk att hamna i fängelse, men med gott samvete då jag vet att jag har stått upp för människors rätt att leva i fred och frihet. Detta visar också hur omänskligt EU:s regelverk är, du kan hamna i fängelse om du visar medmänsklighet.

Leif Norén

Är det detta ett så kallat civiliserat samhälle kan erbjuda? Är det detta vi kallar för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde? Flyktingar föses runt på järnvägsstationer som boskap och vi påminns om scener från andra världskriget. Jag förstår inte hur EU har tänkt, kriget i t.ex. Syrien har pågått länge och människor har varit på flykt, eller i livsodugliga flyktingläger under flera år, ska man då bli förvånad över att de med smugglares hjälp tar sig hit? Människor har helt enkelt inte haft något annat val.

EU har ett ansvar för att smugglarna har fått en marknad och indirekt ett humanitärt ansvar för att människor i tusental har drunknat och kvävts. Tänk om de, som vi i västvärlden, hade kunnat ta flyget och kommit till Europa för en femtedel av det pris de får betala till smugglarna, tänk vad många liv som hade räddats. De skulle haft pengar över och kunnat klara sig ett tag istället för att komma helt utfattiga och hjälplösa.

I FN:s artikel 14 står det tydligt och klart ” Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl ifrån förföljelse”. Professor Hans Rosling har så rätt när han säger ” Europa är villiga att hjälpa de som sätter sin fot härinne. Men vi gör allt för att stoppa dem att komma hit”.

Jag önskar att det fanns fler politiker som Angela Merkel i Tyskland, hon vågar stå upp för flyktingarnas utsatta situation, hon är inte rädd för folkopinionen, hon tog avsteg från EU:s regelverk, hon sa att de som ville komma till Tyskland var välkomna. I Sverige är politikerna så ängsliga så de vågar inte säga någonting. De vänder kappan efter vinden, får SD höga opinionssiffror så skärper man flyktingpolitiken (KD, FP, M, tidsbestämda uppehållstillstånd). Populistiskt, allt för att få röster, en avhumaniserad och cynisk politik.

Det som är positivt är att den vanliga människan i hela Europa visar att det finns så mycket medmänsklighet och vilja att hjälpa till, man går till handling vilket politikerna inte klarar.

Själv tänker jag på hur jag skulle agera ifall jag var i den situationen att komma i bil i t.ex. Danmark, en trött flyktingfamilj med små barn vandrande på vägen som ville komma till Sverige. Hur lätt skulle jag då inte kunna bli flyktingsmugglare med risk att hamna i fängelse, men med gott samvete då jag vet att jag har stått upp för människors rätt att leva i fred och frihet. Detta visar också hur omänskligt EU:s regelverk är, du kan hamna i fängelse om du visar medmänsklighet.

Leif Norén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.