18 sep 2015 06:01

18 sep 2015 06:01

Ge flyktingarna meningsfull sysselsättning

PRAKTIKPLATSER

Mitt goda exempel är Ivar Gustavsson i Storebro. Han tog ett föredömligt initiativ strax efter andra världskriget.

Det fanns många flyktingar från Baltikum som bodde i beredskapsbaracker strax utanför själva samhället Storebro. Han gick dit och frågade vad de hade för yrken och kunskaper och fick till svar, att flera var båtbyggare. Ivar köpte då en ladugård i utkanten av samhället och byggde om den till industrilokal, varefter nästan alla fick möjlighet att bli anställda i det som från den tidpunkten kom att bli ett av Sveriges finaste båtbyggerier. Han gjorde en insats som jag nu efterlyser initiativ till.

Nu kommer någon att påstå, att Ivar utnyttjade den billiga arbetskraften för egna syften, men så var det inte! Det visade han under sin fortsatta gärning. Det gick alltså att starta en meningsfull verksamhet för flyktingarna, vilket resulterade i en positiv utveckling både för samhället Storebro och för Sverige.

Min uppfattning är, att det skulle gå lika bra att ordna meningsfull sysselsättning och etablering för flyktingar idag, om man anstränger sig och har som mål att lösa den flyktingproblematik som vi befinner oss i. Att se flyktingarna som en belastning gynnar inte vår sak. Där finns enorma resurser att tillvarata för vårt samhälle.

Jag vill uppmana alla företagare att göra som Ivar. Ta reda på vilka utbildningar flyktingarna har i en närliggande förläggning. Välj ut någon som visar intresse för just din verksamhet. Fyll i en blankett och lämna till Migrationsverket och begär att få denne som praktikant i tre månader.

Jag blev ombedd av en klok diakon att göra så och mottog en praktikant som ville snickra i min lilla firma. Det är bland det bästa jag gjort. Allt har fungerat perfekt. Han har fått lära sig facksvenska och hur man utför arbeten i Sverige. Vi är nu ett bra fungerande team. Jag har genom att biträda med myndighetsbesök och annat också ökat mina kunskaper och insikter om hur vi bäst skall kunna etablera flyktingar i vårt samhälle. Min praktikants familj har nu fått permanent uppehållstillstånd och skall skaffa egen bostad och därefter ingå i en etableringsprocess i två år under Arbetsförmedlingens vingar.

När jag hör t ex att kvalificerad personal bara sitter som flyktingar och väntar i en förläggning, så blir jag beklämd. Se förbi formella hinder och skaffa flyktingarna meningsfull sysselsättning som praktikanter! Då påbörjas en bra etablering i vårt samhälle och du kommer, liksom jag, få många positiva erfarenheter.

Håkan Nyström

HN Snickeri & Musik

Mitt goda exempel är Ivar Gustavsson i Storebro. Han tog ett föredömligt initiativ strax efter andra världskriget.

Det fanns många flyktingar från Baltikum som bodde i beredskapsbaracker strax utanför själva samhället Storebro. Han gick dit och frågade vad de hade för yrken och kunskaper och fick till svar, att flera var båtbyggare. Ivar köpte då en ladugård i utkanten av samhället och byggde om den till industrilokal, varefter nästan alla fick möjlighet att bli anställda i det som från den tidpunkten kom att bli ett av Sveriges finaste båtbyggerier. Han gjorde en insats som jag nu efterlyser initiativ till.

Nu kommer någon att påstå, att Ivar utnyttjade den billiga arbetskraften för egna syften, men så var det inte! Det visade han under sin fortsatta gärning. Det gick alltså att starta en meningsfull verksamhet för flyktingarna, vilket resulterade i en positiv utveckling både för samhället Storebro och för Sverige.

Min uppfattning är, att det skulle gå lika bra att ordna meningsfull sysselsättning och etablering för flyktingar idag, om man anstränger sig och har som mål att lösa den flyktingproblematik som vi befinner oss i. Att se flyktingarna som en belastning gynnar inte vår sak. Där finns enorma resurser att tillvarata för vårt samhälle.

Jag vill uppmana alla företagare att göra som Ivar. Ta reda på vilka utbildningar flyktingarna har i en närliggande förläggning. Välj ut någon som visar intresse för just din verksamhet. Fyll i en blankett och lämna till Migrationsverket och begär att få denne som praktikant i tre månader.

Jag blev ombedd av en klok diakon att göra så och mottog en praktikant som ville snickra i min lilla firma. Det är bland det bästa jag gjort. Allt har fungerat perfekt. Han har fått lära sig facksvenska och hur man utför arbeten i Sverige. Vi är nu ett bra fungerande team. Jag har genom att biträda med myndighetsbesök och annat också ökat mina kunskaper och insikter om hur vi bäst skall kunna etablera flyktingar i vårt samhälle. Min praktikants familj har nu fått permanent uppehållstillstånd och skall skaffa egen bostad och därefter ingå i en etableringsprocess i två år under Arbetsförmedlingens vingar.

När jag hör t ex att kvalificerad personal bara sitter som flyktingar och väntar i en förläggning, så blir jag beklämd. Se förbi formella hinder och skaffa flyktingarna meningsfull sysselsättning som praktikanter! Då påbörjas en bra etablering i vårt samhälle och du kommer, liksom jag, få många positiva erfarenheter.

Håkan Nyström

HN Snickeri & Musik

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.