18 sep 2015 06:00

18 sep 2015 06:00

Vi går för allas kärlek på lördag

PRIDE

Historiskt. På lördag är det en historisk dag för Skaraborg då den första Pridefestivalen går av stapeln i Skövde. För Muf Skaraborg är det en självklarhet att delta för allas kärleks lika värde precis som vi gjort sedan många år i den stora årliga Prideparaden i Stockholm.

Men vi tycker att det är viktigt att Pride inte bara blir en glittrande fest ett par dagar om året i huvudstaden. Därför är vi väldigt glada över det genomslag Pride har haft i hela landet den senaste tiden och att den äntligen kommit till Skaraborg.

Budskapet som Pride för med sig är en av grundstenarna i den moderata ideologin. Allas lika värde, allas fulla rätt att vara sig själv och rätten att älska vem man vill. Det handlar om lika rättigheter och lika möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsroll. För många i vår ungdomsgeneration kan det här låta som självklarheter. Det är i grunden bra för det betyder att vi har kommit en bit på vägen, men vi är inte framme. För även om Sverige ses som ett av världens mest toleranta länder så utsätts fortfarande HBTQ-personer för våld, kränkningar, hot och trakasserier. Det kan vara på vägen hem från krogen, i omklädningsrummet efter idrotten eller hemma i sin egen familj.

Som moderater och muf:are är vi extra stolta över många lagförändringar som den förra borgerliga regeringen gjorde under sina år i regeringsställning. Till exempel avskaffade vi tvångssterilisering av de som genomgår ett könsbyte, gjorde det möjligt för samkönade att gifta sig, införde en ny enhetlig diskrimineringslag och förenklade könstillhörighetslagen.

Men många av de utmaningar HBTQ-personer möter idag är inte lagen. Det kan handla om att inte våga kyssa den man älskar öppet eller inte våga klä sig i det man känner sig mest bekväm i. Det är normer som begränsar och skadar som vi måste stå upp emot och det är det Muf Skaraborg ska göra på lördag. För ett Skaraborg där alla behövs.

Emma Ophus

Muf Skaraborg

Men vi tycker att det är viktigt att Pride inte bara blir en glittrande fest ett par dagar om året i huvudstaden. Därför är vi väldigt glada över det genomslag Pride har haft i hela landet den senaste tiden och att den äntligen kommit till Skaraborg.

Budskapet som Pride för med sig är en av grundstenarna i den moderata ideologin. Allas lika värde, allas fulla rätt att vara sig själv och rätten att älska vem man vill. Det handlar om lika rättigheter och lika möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsroll. För många i vår ungdomsgeneration kan det här låta som självklarheter. Det är i grunden bra för det betyder att vi har kommit en bit på vägen, men vi är inte framme. För även om Sverige ses som ett av världens mest toleranta länder så utsätts fortfarande HBTQ-personer för våld, kränkningar, hot och trakasserier. Det kan vara på vägen hem från krogen, i omklädningsrummet efter idrotten eller hemma i sin egen familj.

Som moderater och muf:are är vi extra stolta över många lagförändringar som den förra borgerliga regeringen gjorde under sina år i regeringsställning. Till exempel avskaffade vi tvångssterilisering av de som genomgår ett könsbyte, gjorde det möjligt för samkönade att gifta sig, införde en ny enhetlig diskrimineringslag och förenklade könstillhörighetslagen.

Men många av de utmaningar HBTQ-personer möter idag är inte lagen. Det kan handla om att inte våga kyssa den man älskar öppet eller inte våga klä sig i det man känner sig mest bekväm i. Det är normer som begränsar och skadar som vi måste stå upp emot och det är det Muf Skaraborg ska göra på lördag. För ett Skaraborg där alla behövs.

Emma Ophus

Muf Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.