26 sep 2015 06:00

26 sep 2015 06:00

Girighet cementerar fattigdom

TIGGARE

Elisabet Strålman och Markus Hagberg (M) säger att ”pengar i pappmugg cementerar fattigdom” (SLA 16/9). Det verkar vara så att fattigdom provocerar vissa på högerkanten. Att man får se verkligheten i vitögat. Det bästa vore väl om de var kvar i sina hemländer så ni slapp se dem. Skulle ni bry er då?

Det verkar också vara så att det provocerar att det finns människor som känner empati för dessa EU-migranter och som ger dem en slant så att de kan överleva dagen och förhoppningsvis skicka hem lite till sina barn. Tror ni att fattiga migranter blir mätta av att vi säger till honom eller henne att ”vi ger inte pengar till dig utan till organisationer som kan åstadkomma långsiktig och varaktig förändring i ditt hemland”?

Jag ger så länge det finns fattiga EU-migranter här. Hade ni politiker såväl i Sverige, Rumänien, Bulgarien och EU haft viljan att ta itu med romernas livssituation så hade de sluppit att utsätta sig för detta elände. Att göra som strutsen löser inga problem.

Ni säger också att ”utsatta människor görs till instrument för någon annans känslor” och att det är cynism. Jag kallar det för empati och medmänsklighet. Ordet ”cynism” står ju för en känslokall livsåskådning och då undrar jag i det här fallet vem det är som står för cynismen.

Det är girighet som cementerar fattigdom, de rikas ovilja att dela med sig.

Så Lars Nilsson och alla ni andra som har förmågan att känna empati för era medmänniskor, fortsätt lägg pengar i pappmuggen!

Ellen

Det verkar också vara så att det provocerar att det finns människor som känner empati för dessa EU-migranter och som ger dem en slant så att de kan överleva dagen och förhoppningsvis skicka hem lite till sina barn. Tror ni att fattiga migranter blir mätta av att vi säger till honom eller henne att ”vi ger inte pengar till dig utan till organisationer som kan åstadkomma långsiktig och varaktig förändring i ditt hemland”?

Jag ger så länge det finns fattiga EU-migranter här. Hade ni politiker såväl i Sverige, Rumänien, Bulgarien och EU haft viljan att ta itu med romernas livssituation så hade de sluppit att utsätta sig för detta elände. Att göra som strutsen löser inga problem.

Ni säger också att ”utsatta människor görs till instrument för någon annans känslor” och att det är cynism. Jag kallar det för empati och medmänsklighet. Ordet ”cynism” står ju för en känslokall livsåskådning och då undrar jag i det här fallet vem det är som står för cynismen.

Det är girighet som cementerar fattigdom, de rikas ovilja att dela med sig.

Så Lars Nilsson och alla ni andra som har förmågan att känna empati för era medmänniskor, fortsätt lägg pengar i pappmuggen!

Ellen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.