26 sep 2015 06:00

26 sep 2015 06:00

Önskan om ett bättre liv är drivkraften

FLYKTINGKRISEN

Replik. Till PO Elfstrand (SLA 11/9).

Vare sig jag eller du tvekar om att många börjar fly på grund av våld. Men drivkraften att söka sig vidare är en helt annan. Det är önskan om ett bättre liv. Du kan inte gärna mena att du vet bättre än Alans egen familj varför de flydde vidare?

Det finns inget fruktansvärt våld mot flyktingar i vare sig Turkiet, Grekland, Tyskland, Danmark. För någon vecka sedan var det flyktingar från Göteborg; några ville till bättre flyktingförläggning i Stockholm, andra till England. IS dominerar endast i delar av Syrien och Irak – inte i vare sig Jordanien, Libyen eller norra Afrika (eller Göteborg för den delen). Felaktigt är också att Ungern bränner in nummer på armar, men det kanske bara var slarvigt uttryckt?

Att Tyskland tar emot en miljon ökar tyvärr bara drivkraften hos de 59 miljoner som inte fick det lika bra. Om du har rätt och jag har fel, så kommer alltså flykten över Medelhavet nu att avstanna (inte bara för att det börjar bli vinter) och flykten till Australien att öka istället. Har jag rätt så kommer tyvärr fler att dö – bara för att vi inte vill se varför de flyr.

Christer Bratt

Vare sig jag eller du tvekar om att många börjar fly på grund av våld. Men drivkraften att söka sig vidare är en helt annan. Det är önskan om ett bättre liv. Du kan inte gärna mena att du vet bättre än Alans egen familj varför de flydde vidare?

Det finns inget fruktansvärt våld mot flyktingar i vare sig Turkiet, Grekland, Tyskland, Danmark. För någon vecka sedan var det flyktingar från Göteborg; några ville till bättre flyktingförläggning i Stockholm, andra till England. IS dominerar endast i delar av Syrien och Irak – inte i vare sig Jordanien, Libyen eller norra Afrika (eller Göteborg för den delen). Felaktigt är också att Ungern bränner in nummer på armar, men det kanske bara var slarvigt uttryckt?

Att Tyskland tar emot en miljon ökar tyvärr bara drivkraften hos de 59 miljoner som inte fick det lika bra. Om du har rätt och jag har fel, så kommer alltså flykten över Medelhavet nu att avstanna (inte bara för att det börjar bli vinter) och flykten till Australien att öka istället. Har jag rätt så kommer tyvärr fler att dö – bara för att vi inte vill se varför de flyr.

Christer Bratt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.