02 okt 2015 06:01

02 okt 2015 06:01

Vilka vinklar mest?

KÄLLKRITIK

Skrivet på Facebook:

U L: Avpixlat är långt ifrån den enda sajten som är vinklad. Det finns sajter som vinklar åt både höger och vänster. Lite eget sunt förnuft samt källkritik brukar räcka långt.

Mats Kristiansson: Källkritik är viktigt i alla lägen. Det som står på Avpixlat och andra liknande hatsajter är dock mycket mer vinklat än det som står i till exempel moderata Svenska Dagbladet eller socialdemokratiska Aftonbladet.

U L: Expo och ETC är i mitt tycke väldigt vinklade.

Mats Kristiansson: Sant. Om man med vinkling menar att fokusera på ett speciellt område eller ha ett speciellt perspektiv. Stiftelsen Expo uppmärksammar ”det hot som intoleransen utgör mot det öppna samhället”, står det på expo.se. ETC:s målsättning är att ”kunna förändra svensk debatt, bland annat genom att konsekvent – dagligen – bemöta liberala eller konservativa föreställningar”, står det på etc.se.

Frågan är vad som är sant. Jag har inte läst så mycket, varken på Avpixlat eller Expos och ETC:s webbplatser. Expos och ETC:s beskrivning av världen tycks dock stämma väl med hur jag upplever den. Det tycker jag inte att Avpixlats beskrivning av världen gör. Två ord som ofta återkommer är ”asylkaos” och ”massinvandring”. Enligt migrationsinfo.se var år 2014 nettoinvandringen till Sverige 75 000 personer. Det tycker inte jag kan kallas ”massinvandring”.

Dessutom skrivs på Avpixlat mycket om problem med invandrare. Jag har bott i ett invandrartätt område i 25 år. Kanske 70 procent har utländsk bakgrund. Jag har inte noterat några speciella problem med invandrare under dessa 25 år. Jag tycker att de är ungefär som svenskar i allmänhet. Om jag märkt något är det i så fall att de flesta med utländsk bakgrund är mer sociala och trevliga att prata med än svenskar. (Därmed inte sagt att svenskar är otrevliga. De allra flesta svenskar är precis lika trevliga som de allra flesta med utländsk bakgrund; de är bara inte lika pratsamma.)

Mats Kristiansson

styrelseledamot i Vänsterpartiet Skövde

Skrivet på Facebook:

U L: Avpixlat är långt ifrån den enda sajten som är vinklad. Det finns sajter som vinklar åt både höger och vänster. Lite eget sunt förnuft samt källkritik brukar räcka långt.

Mats Kristiansson: Källkritik är viktigt i alla lägen. Det som står på Avpixlat och andra liknande hatsajter är dock mycket mer vinklat än det som står i till exempel moderata Svenska Dagbladet eller socialdemokratiska Aftonbladet.

U L: Expo och ETC är i mitt tycke väldigt vinklade.

Mats Kristiansson: Sant. Om man med vinkling menar att fokusera på ett speciellt område eller ha ett speciellt perspektiv. Stiftelsen Expo uppmärksammar ”det hot som intoleransen utgör mot det öppna samhället”, står det på expo.se. ETC:s målsättning är att ”kunna förändra svensk debatt, bland annat genom att konsekvent – dagligen – bemöta liberala eller konservativa föreställningar”, står det på etc.se.

Frågan är vad som är sant. Jag har inte läst så mycket, varken på Avpixlat eller Expos och ETC:s webbplatser. Expos och ETC:s beskrivning av världen tycks dock stämma väl med hur jag upplever den. Det tycker jag inte att Avpixlats beskrivning av världen gör. Två ord som ofta återkommer är ”asylkaos” och ”massinvandring”. Enligt migrationsinfo.se var år 2014 nettoinvandringen till Sverige 75 000 personer. Det tycker inte jag kan kallas ”massinvandring”.

Dessutom skrivs på Avpixlat mycket om problem med invandrare. Jag har bott i ett invandrartätt område i 25 år. Kanske 70 procent har utländsk bakgrund. Jag har inte noterat några speciella problem med invandrare under dessa 25 år. Jag tycker att de är ungefär som svenskar i allmänhet. Om jag märkt något är det i så fall att de flesta med utländsk bakgrund är mer sociala och trevliga att prata med än svenskar. (Därmed inte sagt att svenskar är otrevliga. De allra flesta svenskar är precis lika trevliga som de allra flesta med utländsk bakgrund; de är bara inte lika pratsamma.)

Mats Kristiansson

styrelseledamot i Vänsterpartiet Skövde

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.