05 okt 2015 06:01

05 okt 2015 06:01

Dags att sluta gnälla?

SKATTER

Märkligt med den där diskussionen som tidvis rasat i SLA om rot, rut och skatteavdrag för ungdomar. Ett antal personer från olika näringar utgår från antagandet att de måste avskeda en massa folk för det kommer bli ”så dyrt”, påhejade av Alliansen. Samtidigt har diverse diskussioner rasat om huruvida hantverkarna kommer förlora jobb eller få frågan om de kan tänka sig arbeta svart igen.

Sedan ett antal år har alla löntagare (som jobbar ”vitt”) fått ta del av det så kallade jobbskatteavdraget. Det innebär – för den minnessvage – att man får behålla mer av lönen än innan detta instiftades. Den som tjänar mer, får dessutom mer än den som tjänar mindre vilket borde innebära att man får en starkare ekonomi. Som kan användas till att anlita en hantverkare. Får hantverkaren riktig lön och det betalas skatt/sociala avgifter på den, innebär det inte bara att han eller hon får en bättre pension, dessutom går det tillbaka pengar till samhället som man borde kunna använda till de behov som finns. Exempelvis fler sköterskor och lärare. Eller varför inte bättre underhållna vägar och järnvägar.

Det här är kanske onödiga saker för den som har nära till jobbet, är fullt frisk, räknar med att åldras med värdighet och självklart aldrig bli svårt sjuk. För mig, som är frisk idag men inte har en aning om hur jag mår i framtiden och som till råga på allt är fräck nog att använda mig av vägnätet (ibland även järnvägen – när behovet finns och tågen går...) ser jag ”problematiken” ur ett annat perspektiv.

Jag vill ha en skaplig pension, vill att det ska finnas kompetent personal i skola, vård och omsorg och ha infrastruktur som fungerar. Med ett minimum av avbrott. Därför tycker jag det är förbaskat mycket viktigare med ett fungerande samhälle än gnälla över att saker och ting som fyller rimliga kvalitetskrav kostar en slant. Går jag på restaurang (en riktig, ingen snabbmatskedja) eller anlitar hantverkare gör jag det för att jag vill ha något gjort som förhoppningsvis blir litet bättre gjort än om jag gör det själv. Kanske dags sluta gnälla?

Lennart Karlsson

politiskt obunden

Märkligt med den där diskussionen som tidvis rasat i SLA om rot, rut och skatteavdrag för ungdomar. Ett antal personer från olika näringar utgår från antagandet att de måste avskeda en massa folk för det kommer bli ”så dyrt”, påhejade av Alliansen. Samtidigt har diverse diskussioner rasat om huruvida hantverkarna kommer förlora jobb eller få frågan om de kan tänka sig arbeta svart igen.

Sedan ett antal år har alla löntagare (som jobbar ”vitt”) fått ta del av det så kallade jobbskatteavdraget. Det innebär – för den minnessvage – att man får behålla mer av lönen än innan detta instiftades. Den som tjänar mer, får dessutom mer än den som tjänar mindre vilket borde innebära att man får en starkare ekonomi. Som kan användas till att anlita en hantverkare. Får hantverkaren riktig lön och det betalas skatt/sociala avgifter på den, innebär det inte bara att han eller hon får en bättre pension, dessutom går det tillbaka pengar till samhället som man borde kunna använda till de behov som finns. Exempelvis fler sköterskor och lärare. Eller varför inte bättre underhållna vägar och järnvägar.

Det här är kanske onödiga saker för den som har nära till jobbet, är fullt frisk, räknar med att åldras med värdighet och självklart aldrig bli svårt sjuk. För mig, som är frisk idag men inte har en aning om hur jag mår i framtiden och som till råga på allt är fräck nog att använda mig av vägnätet (ibland även järnvägen – när behovet finns och tågen går...) ser jag ”problematiken” ur ett annat perspektiv.

Jag vill ha en skaplig pension, vill att det ska finnas kompetent personal i skola, vård och omsorg och ha infrastruktur som fungerar. Med ett minimum av avbrott. Därför tycker jag det är förbaskat mycket viktigare med ett fungerande samhälle än gnälla över att saker och ting som fyller rimliga kvalitetskrav kostar en slant. Går jag på restaurang (en riktig, ingen snabbmatskedja) eller anlitar hantverkare gör jag det för att jag vill ha något gjort som förhoppningsvis blir litet bättre gjort än om jag gör det själv. Kanske dags sluta gnälla?

Lennart Karlsson

politiskt obunden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.