06 okt 2015 06:01

06 okt 2015 06:01

Poängsystemet skapar ett klassamhälle

SKÖVDEBOSTÄDER

Det är ganska enkel matematik att det är kommunen i sig som tjänar storkovan medan medborgare i kommunen hamnar allt mer i ett klassamhälle skapat av våra styrande politiker. Hur kommer det sig? frågar ni er.

Skövdebostäder är ett helägt bolag av kommunen och tillhandahåller drygt 4 000 bostäder av olika storlekar och prisklasser. Med ett poängsystem med en poäng per dag och en fri vilja att tacka nej till hur många erbjudanden till kontrakt som helst, skapas det ett sorts klassamhälle genom att de med flest poäng väljer och vrakar bland attraktiva boenden. Med attraktiva boenden menar jag inte t.ex. en nybyggd klass A tvårummare vid Sandtorget för 9 900 kronor per månad eller en nybyggd femrummare i Käpplunda park för 11 500 kr per månad i kallhyra, utan de billigare lägenheterna i kommunen. Vad hyrorna hamnar på i snart färdigställda Aspö vågar man knappt tänka på.

Det är de områdena med billig hyra som är attraktiva i Skövde. Man behöver 8 661 poäng (3/10 2015), omräknat i kötid är det alltså cirka 23,5 år, för en billig fyra på Billingsluttningen eller 3 082 poäng för en fyra på Östermalm vilket innebär cirka 8,5 år i kötid för att hamna först i kön. Kontentan av detta blir att invånare med låga poäng tvingas tacka ja till boenden med för hög hyra när man inte har råd. Det skapar en hög in- och utflyttning som leder till förslitning av bostaden, ett leverne utan rotad trygghet och ett klassamhälle beroende på vart man bor.

Nej, inför en regel att tackar man nej till tre erbjudanden så fryser nya erbjudanden inne i sex månader. Detta för att få fart på kön och att fler ska få möjlighet till ett ekonomiskt tryggat hem. Denna regel existerar för övrigt i ganska många kommuner i Sverige.

Lägg inte kommunens vinst på att bygga fler kontor, regionens hus eller att locka hit köpkraft. Lägg pengar på invånare inom kommunen och skapa en trivsam trygg stad för alla.

Kommunen som också håller inne tomter för villabyggen och säljer dyrt är ytterligare ett exempel på att Skövdes politikers största intresse är vinstpengar. Vi behöver inte den typen av politiker säger jag. Vi behöver politiker som vårdar Skövde!

Medelålders lägenhetssökare

Det är ganska enkel matematik att det är kommunen i sig som tjänar storkovan medan medborgare i kommunen hamnar allt mer i ett klassamhälle skapat av våra styrande politiker. Hur kommer det sig? frågar ni er.

Skövdebostäder är ett helägt bolag av kommunen och tillhandahåller drygt 4 000 bostäder av olika storlekar och prisklasser. Med ett poängsystem med en poäng per dag och en fri vilja att tacka nej till hur många erbjudanden till kontrakt som helst, skapas det ett sorts klassamhälle genom att de med flest poäng väljer och vrakar bland attraktiva boenden. Med attraktiva boenden menar jag inte t.ex. en nybyggd klass A tvårummare vid Sandtorget för 9 900 kronor per månad eller en nybyggd femrummare i Käpplunda park för 11 500 kr per månad i kallhyra, utan de billigare lägenheterna i kommunen. Vad hyrorna hamnar på i snart färdigställda Aspö vågar man knappt tänka på.

Det är de områdena med billig hyra som är attraktiva i Skövde. Man behöver 8 661 poäng (3/10 2015), omräknat i kötid är det alltså cirka 23,5 år, för en billig fyra på Billingsluttningen eller 3 082 poäng för en fyra på Östermalm vilket innebär cirka 8,5 år i kötid för att hamna först i kön. Kontentan av detta blir att invånare med låga poäng tvingas tacka ja till boenden med för hög hyra när man inte har råd. Det skapar en hög in- och utflyttning som leder till förslitning av bostaden, ett leverne utan rotad trygghet och ett klassamhälle beroende på vart man bor.

Nej, inför en regel att tackar man nej till tre erbjudanden så fryser nya erbjudanden inne i sex månader. Detta för att få fart på kön och att fler ska få möjlighet till ett ekonomiskt tryggat hem. Denna regel existerar för övrigt i ganska många kommuner i Sverige.

Lägg inte kommunens vinst på att bygga fler kontor, regionens hus eller att locka hit köpkraft. Lägg pengar på invånare inom kommunen och skapa en trivsam trygg stad för alla.

Kommunen som också håller inne tomter för villabyggen och säljer dyrt är ytterligare ett exempel på att Skövdes politikers största intresse är vinstpengar. Vi behöver inte den typen av politiker säger jag. Vi behöver politiker som vårdar Skövde!

Medelålders lägenhetssökare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.