09 okt 2015 06:00

09 okt 2015 06:00

Osmakligt av Bergman

FLYKTINGAR

Replik. Regeringen ”flyttar jordanska flyktingläger hit genom öppen invitation och noll kontroll”. Så skriver du Torbjörn Bergman (M) i svepande ordalag i SLA 6 oktober.

För det första så finns det över 600 000 flyktingar i Jordanien och så många har inte Sverige på långa vägar tagit emot och för det andra så är det respektlöst och empatilöst att göra ett sådant uttalande om människor som flyr från krig. De har samma människovärde som du och jag och mänskliga rättigheter gäller även för dem, inte bara för oss som lever i fred och frihet. Uttalandet låter som ett eko från ett annat parti som helt har tappat kontakten med sina känslor. Du skriver att välfärden knakar, du ställer svensk ekonomi mot krigsdrabbade flyktingar, det är osmakligt. Detta är skrämselpropaganda, vilka är det som är rädda för att få det sämre?

Det är Europas och Sveriges förbannade plikt att ta emot de flyktingar som vill komma hit och ge dem de mänskliga rättigheter som vi har skrivit under i FN och skapa lagliga vägar hit. Europas folk vill hjälpa, politikerna vill stjälpa, sällan har klyftan mellan folket och politikerna varit så stora som nu. På grund av alla lagar och murar som Europa har byggt så har tusentals flyktingar drunknat eller kvävts då de har varit i de barbariska smugglarnas händer. De har vandrat dagar och nätter genom öknen med små barn, kvinnor har blivit våldtagna, män har fått fingrar stympade. Instängda längst ner i en smugglarbåt har man fått betala extra för att andas, för att komma upp och få luft. Tänk det djävulska som har hänt de som inte kunnat betala extra, de som har kvävts.

Allt detta är jag bekymrad över och det borde också du vara, att vi skulle få sämre välfärd för att vi tar emot flyktingar är jag inte det minsta bekymrad över. Tvärtom skulle det vara berikande för vårt samhälle på alla områden, en tillfredsställelse att vi har hjälpt människor i nöd, att de kan leva ett anständigt liv i fred. Det ska inte bara vara dig och mig och alla i väst förunnat, det är en mänsklig rättighet.

Leif Norén

För det första så finns det över 600 000 flyktingar i Jordanien och så många har inte Sverige på långa vägar tagit emot och för det andra så är det respektlöst och empatilöst att göra ett sådant uttalande om människor som flyr från krig. De har samma människovärde som du och jag och mänskliga rättigheter gäller även för dem, inte bara för oss som lever i fred och frihet. Uttalandet låter som ett eko från ett annat parti som helt har tappat kontakten med sina känslor. Du skriver att välfärden knakar, du ställer svensk ekonomi mot krigsdrabbade flyktingar, det är osmakligt. Detta är skrämselpropaganda, vilka är det som är rädda för att få det sämre?

Det är Europas och Sveriges förbannade plikt att ta emot de flyktingar som vill komma hit och ge dem de mänskliga rättigheter som vi har skrivit under i FN och skapa lagliga vägar hit. Europas folk vill hjälpa, politikerna vill stjälpa, sällan har klyftan mellan folket och politikerna varit så stora som nu. På grund av alla lagar och murar som Europa har byggt så har tusentals flyktingar drunknat eller kvävts då de har varit i de barbariska smugglarnas händer. De har vandrat dagar och nätter genom öknen med små barn, kvinnor har blivit våldtagna, män har fått fingrar stympade. Instängda längst ner i en smugglarbåt har man fått betala extra för att andas, för att komma upp och få luft. Tänk det djävulska som har hänt de som inte kunnat betala extra, de som har kvävts.

Allt detta är jag bekymrad över och det borde också du vara, att vi skulle få sämre välfärd för att vi tar emot flyktingar är jag inte det minsta bekymrad över. Tvärtom skulle det vara berikande för vårt samhälle på alla områden, en tillfredsställelse att vi har hjälpt människor i nöd, att de kan leva ett anständigt liv i fred. Det ska inte bara vara dig och mig och alla i väst förunnat, det är en mänsklig rättighet.

Leif Norén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.