14 okt 2015 06:01

14 okt 2015 06:01

Flyktingarna behövs här hos oss

REPLIK

Med anledning av Torbjörn Bergmans (M) angrepp på Miljöpartiet i måndagens SLA.

Världen upplever nu den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget. Nu krävs ett gemensamt ansvarstagande på alla nivåer. Globalt, på EU-nivå, nationellt och i alla kommuner. Människor flyr i förtvivlan och nöd, genomgår svåra upplevelser och trauman, liv slås i spillror.

Alla krig som varit har någon gång tagit slut. Så gjorde andra världskriget på 40-talet och så gjorde konflikten på Balkan på 90-talet. Även de krig som pågår idag kommer en dag att ta slut.

Under tiden måste vi, som lever i fred och välmåga, visa medmänsklighet, empati, solidaritet och humanitet med de som drabbas. Vi, som är ett rikt och välmående land, kan klara den flyktingström som kommer hit till oss. Vi har ställt upp förut, på 40-talet och på 90-talet, och det ska vi göra nu också. Det är inte lätt, det kommer inte att gå snabbt, men det är möjligt! Vi kan klara det – vad vore vi annars för människor?

Idag mobiliserar hela Sverige för att värdigt ta emot de som kommer. Stat, kommuner, organisationer, kyrkor och företag ställer upp och gör vad de kan. Först behöver flyktingarna det mest grundläggande; mat, kläder, tak över huvudet och en säng att sova i. Sedan är det viktigt att integrationsarbetet fungerar med skolor, bostad och vägar in till jobb. Den grönröda regeringen satsar bland annat kraftigt på skolor och vuxenutbildning och på ett snabbspår in på arbetsmarknaden för de som har erfarenheter av jobb där vi har brist.

De som kommer till oss tar ingenting ifrån oss. Tvärtom. Vi är en åldrande befolkning och vi behöver bli fler som kan arbeta och bidra. De som nu flyr till vårt land kommer att bidra och göra vårt land till ett starkare land. Precis som de som kom efter andra världskriget och de som kom under Balkankonflikten. De behövs här hos oss.

Vi behöver en varmare politik. Miljöpartiet de gröna hälsar alla flyktingar välkomna.

Miljöpartiet de gröna i Skövde

Elisabeth Gustavsson

Roger Almgren

Janette Leinonen

Jasmin Vizlin

Amanda Nordell

Peter Sögaard

Anna Thorén

Med anledning av Torbjörn Bergmans (M) angrepp på Miljöpartiet i måndagens SLA.

Världen upplever nu den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget. Nu krävs ett gemensamt ansvarstagande på alla nivåer. Globalt, på EU-nivå, nationellt och i alla kommuner. Människor flyr i förtvivlan och nöd, genomgår svåra upplevelser och trauman, liv slås i spillror.

Alla krig som varit har någon gång tagit slut. Så gjorde andra världskriget på 40-talet och så gjorde konflikten på Balkan på 90-talet. Även de krig som pågår idag kommer en dag att ta slut.

Under tiden måste vi, som lever i fred och välmåga, visa medmänsklighet, empati, solidaritet och humanitet med de som drabbas. Vi, som är ett rikt och välmående land, kan klara den flyktingström som kommer hit till oss. Vi har ställt upp förut, på 40-talet och på 90-talet, och det ska vi göra nu också. Det är inte lätt, det kommer inte att gå snabbt, men det är möjligt! Vi kan klara det – vad vore vi annars för människor?

Idag mobiliserar hela Sverige för att värdigt ta emot de som kommer. Stat, kommuner, organisationer, kyrkor och företag ställer upp och gör vad de kan. Först behöver flyktingarna det mest grundläggande; mat, kläder, tak över huvudet och en säng att sova i. Sedan är det viktigt att integrationsarbetet fungerar med skolor, bostad och vägar in till jobb. Den grönröda regeringen satsar bland annat kraftigt på skolor och vuxenutbildning och på ett snabbspår in på arbetsmarknaden för de som har erfarenheter av jobb där vi har brist.

De som kommer till oss tar ingenting ifrån oss. Tvärtom. Vi är en åldrande befolkning och vi behöver bli fler som kan arbeta och bidra. De som nu flyr till vårt land kommer att bidra och göra vårt land till ett starkare land. Precis som de som kom efter andra världskriget och de som kom under Balkankonflikten. De behövs här hos oss.

Vi behöver en varmare politik. Miljöpartiet de gröna hälsar alla flyktingar välkomna.

Miljöpartiet de gröna i Skövde

Elisabeth Gustavsson

Roger Almgren

Janette Leinonen

Jasmin Vizlin

Amanda Nordell

Peter Sögaard

Anna Thorén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.