15 okt 2015 06:00

15 okt 2015 06:00

Det är inte bara mensvärk

ENDOMETRIOS

Okunskap. Centerpartiet beslöt på partistämman att arbeta för höjda anslag till forskning och satsningar på bättre behandling av endometrios. Det handlar om en underbehandlad folksjukdom som drabbar cirka 200 000 kvinnor och tonårsflickor i Sverige.

Cirka 10 procent av alla födda med en livmoder världen över drabbas av endometrios, som är ett allvarligt sjukdomstillstånd. Endometrios orsakar allvarliga inflammationer som kan leda till buksmärtor, ärrvävnad och sammanväxningar, och ofta till ofrivillig barnlöshet.

Det finns dock tyvärr en attityd i samhället, även inom sjukvården, att det är normalt att ha buk- och bäckensmärtor, särskilt i samband med menstruation. Tjejer och kvinnor som söker hjälp möts ofta med en misstro från skola, arbete, sjukvård, anhöriga och bekanta. Det är vanligt att man söker läkarhjälp flera gånger innan symtomen till slut tas på allvar. Att inte bli trodd lägger ytterligare press på de tjejer och kvinnor som drabbas.

Centerkvinnorna anser att det forskas för lite om endometrios. Det behövs mer kunskap om sjukdomen för att kunna ge snabbare diagnoser och behandlingar. Bland annat behövs nya, mer effektiva typer av behandlingar som ger färre biverkningar. Detta skulle leda till att fler drabbade får en bättre livskvalité.

Linnea Hultmark

Centerpartiet Skaraborgs kvinnonätverk

Ulrika Axelsson

vice förbundsordförande Centerkvinnorna

Cirka 10 procent av alla födda med en livmoder världen över drabbas av endometrios, som är ett allvarligt sjukdomstillstånd. Endometrios orsakar allvarliga inflammationer som kan leda till buksmärtor, ärrvävnad och sammanväxningar, och ofta till ofrivillig barnlöshet.

Det finns dock tyvärr en attityd i samhället, även inom sjukvården, att det är normalt att ha buk- och bäckensmärtor, särskilt i samband med menstruation. Tjejer och kvinnor som söker hjälp möts ofta med en misstro från skola, arbete, sjukvård, anhöriga och bekanta. Det är vanligt att man söker läkarhjälp flera gånger innan symtomen till slut tas på allvar. Att inte bli trodd lägger ytterligare press på de tjejer och kvinnor som drabbas.

Centerkvinnorna anser att det forskas för lite om endometrios. Det behövs mer kunskap om sjukdomen för att kunna ge snabbare diagnoser och behandlingar. Bland annat behövs nya, mer effektiva typer av behandlingar som ger färre biverkningar. Detta skulle leda till att fler drabbade får en bättre livskvalité.

Linnea Hultmark

Centerpartiet Skaraborgs kvinnonätverk

Ulrika Axelsson

vice förbundsordförande Centerkvinnorna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.