15 okt 2015 06:00

15 okt 2015 06:00

Upphettat debattklimat

Partiledardebatt. Stämningen i svensk politik har höjts avsevärt efter decemberöverenskommelsens, DÖ, fall. Det blev tydligt i riksdagens partiledardebatt som hölls i går. Den var mer livfull än vad har varit fallet på länge.

Om söndagens partiledardebatt i Agenda var något inkännande efter DÖ:s plötsliga frånfälle var onsdagens drabbning mer rakt på sak. Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde möjligen sin bästa debattinsats hittills. Även Moderaternas Anna Kinberg Batra gjorde väl ifrån sig. Knappt var debatten igång förrän de bägge låg i luven på varandra.

Budskapet från oppositionsledaren var tydligt: Regeringens politik slår mot människors privatekonomi och mot företagen. Alliansen i sin helhet lade visst fokus på att 28 miljarder i skattehöjningar inte är ett särskilt effektivt sätt att skapa fler arbetstillfällen samt att det utan fler arbeten blir svårt att finansiera såväl välfärd som asylmottagande. Moderatledaren var också tydlig med att arbetslinjen ska gälla även i flyktingmottagandet.

Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) fortsatte sina respektive partiers vilseledande kampanjer om vad ett Natomedlemskap innebär. Gustav Fridolin (MP) gjorde å sin sida sitt yttersta för att inte låtsas om bland annat att Vattenfall kommer att sälja kolkraftsverksamheten i Tyskland, samt att regeringen genom Akademiska Hus tar miljardbelopp från universitet och högskolor.

KD:s Andreas Carlson, som sköter partiledardebatterna åt Ebba Busch Thor som inte har en riksdagsplats, gick på debattens stora nit. Han avkrävde Åkesson svar på varför SD inte stöttade förslaget om att göra det uttryckligt tillåtet med skolavslutningar i kyrkan. Åkesson svarade enkelt att han inte visste varför det blev på det viset och lovade att tillsammans med Alliansen driva igenom motionen om de lägger den igen. Därmed blev valet för Carlson att antingen själv inte driva frågan eller aktivt samarbeta med SD.

Inte heller de stora frågorna, migrationen och regeringens möjligheter att sitta kvar, fick några tillfredsställande svar. Efter att Kinberg Batra i söndags bjöd in regeringen till samtal har den senare nu i sin tur bjudit in alla riksdagspartier utom SD till krissamtal på fredag kväll.

Frågan om hur säkert regeringen sitter, och inte minst hur länge, fick sin främsta vitamininjektion utanför debatten. Busch Thor satt inte tyst bara för att hon inte hade en plats i debatten. I en intervju i Expressen förklarade hon att KD anser att Alliansen snarast bör lägga fram en gemensam budgetmotion.

De andra alliansledarna var inte förberedda på tilltaget och var märkbart irriterade. Kinberg Batra poängterade kvickt att det inte var ett alliansförslag och att hon vill leda en alliansregering senast 2018. Tvehågsenheten hos oppositionsledaren kan dock förmodligen förklaras delvis med att Moderaternas partistämma inleds i dag. Lita på att frågan om hur aktivt regeringen ska motarbetas kommer att debatteras flitigt där.

Daniel Persson/SNB

Om söndagens partiledardebatt i Agenda var något inkännande efter DÖ:s plötsliga frånfälle var onsdagens drabbning mer rakt på sak. Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde möjligen sin bästa debattinsats hittills. Även Moderaternas Anna Kinberg Batra gjorde väl ifrån sig. Knappt var debatten igång förrän de bägge låg i luven på varandra.

Budskapet från oppositionsledaren var tydligt: Regeringens politik slår mot människors privatekonomi och mot företagen. Alliansen i sin helhet lade visst fokus på att 28 miljarder i skattehöjningar inte är ett särskilt effektivt sätt att skapa fler arbetstillfällen samt att det utan fler arbeten blir svårt att finansiera såväl välfärd som asylmottagande. Moderatledaren var också tydlig med att arbetslinjen ska gälla även i flyktingmottagandet.

Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) fortsatte sina respektive partiers vilseledande kampanjer om vad ett Natomedlemskap innebär. Gustav Fridolin (MP) gjorde å sin sida sitt yttersta för att inte låtsas om bland annat att Vattenfall kommer att sälja kolkraftsverksamheten i Tyskland, samt att regeringen genom Akademiska Hus tar miljardbelopp från universitet och högskolor.

KD:s Andreas Carlson, som sköter partiledardebatterna åt Ebba Busch Thor som inte har en riksdagsplats, gick på debattens stora nit. Han avkrävde Åkesson svar på varför SD inte stöttade förslaget om att göra det uttryckligt tillåtet med skolavslutningar i kyrkan. Åkesson svarade enkelt att han inte visste varför det blev på det viset och lovade att tillsammans med Alliansen driva igenom motionen om de lägger den igen. Därmed blev valet för Carlson att antingen själv inte driva frågan eller aktivt samarbeta med SD.

Inte heller de stora frågorna, migrationen och regeringens möjligheter att sitta kvar, fick några tillfredsställande svar. Efter att Kinberg Batra i söndags bjöd in regeringen till samtal har den senare nu i sin tur bjudit in alla riksdagspartier utom SD till krissamtal på fredag kväll.

Frågan om hur säkert regeringen sitter, och inte minst hur länge, fick sin främsta vitamininjektion utanför debatten. Busch Thor satt inte tyst bara för att hon inte hade en plats i debatten. I en intervju i Expressen förklarade hon att KD anser att Alliansen snarast bör lägga fram en gemensam budgetmotion.

De andra alliansledarna var inte förberedda på tilltaget och var märkbart irriterade. Kinberg Batra poängterade kvickt att det inte var ett alliansförslag och att hon vill leda en alliansregering senast 2018. Tvehågsenheten hos oppositionsledaren kan dock förmodligen förklaras delvis med att Moderaternas partistämma inleds i dag. Lita på att frågan om hur aktivt regeringen ska motarbetas kommer att debatteras flitigt där.

Daniel Persson/SNB

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.