17 okt 2015 06:00

17 okt 2015 06:00

Ni talar inte för alla mjölkbönder

ARLA

Replik. Bästa mjölkbönder, vem talar ni för? Inte är det för alla mjölkbönder. Jag läste i SLA den 7 oktober en liten notis där man berättar att det är boom för små mejerier trots krisen. Om ni inte läste den så säger den att i dagsläget finns 124 mejeriföretag i landet och 27 av dem har startats det senaste året, siffror enligt Livsmedelsverket. Vad säger det om nöjdheten?

Jag läste också en artikel på nätet från i somras, den var i DN och handlade om en ung tjej som hade 33 mjölkkor. Hon hade förlorat 150 000 kronor på prisfallet under det senaste året och skulle vilja byta från Arla för att få upp sitt mjölkpris igen.

Så går jag in på Arla Foods Wikipedia och konstaterar att Arla Foods är ett dansk-svenskt mejerikooperativ som ägs av 12 629 mjölkbönder i sex europeiska länder och konstaterar att 3 356 av dessa är svenska bönder. Arlas vinst efter skatt var 2 236 miljarder DKR och då undrar jag varför man måste sänka priset till bönderna när man drar in så mycket pengar. Den som har en miniräknare kan räkna ut vad det blir per bonde, ett väldigt bra tillskott om man delade ut vinsten till er bönder som äger Arla Foods. Ni som har svarat både mig och Skövdepensionär har ju nästan samma text i era svar och det är väl ni som har stora besättningar som kan klara av de sänkta priserna.

De små slås ut och det skyller ni på riksdag och regering, men när Alliansen och Centern var i regeringsställning under 12 år så gjorde de inte mycket för att mjölkbönderna skulle få det bättre. Nej, alla vet att när det blir storskalighet och många höga företrädare för dessa multinationella företag ska ha ut sina löner och bonusar så är det den lilla människan som får stå för fiolerna.

Ni skriver om en 30 år gammal beteslag, hög diselskatt, krävande byråkrati, men varför påverkade ni inte Centerpartiets riksdagsledamöter och lantbruksminister Eskil Erlandsson att göra något åt det när ni hade möjligheten? Höjda arbetsgivaravgifter för unga under 30 år tror jag inte har den minsta påverkan på era företag för ni har väl inte så många sådana anställda förutom de med besättningar över 100 kor. Egna jordbruksföretag med bara de i familjen som sköter företaget är inget ni betalar arbetsgivaravgift för. Egna företagare som inte är aktiebolag har ingen arbetsgivaravgift.

Att flytta kesotillverkningen till Falkenberg var väl för att det är väldigt nära Danmark och man kan då ha kesotillverkning för både Sverige och Danmark på ett ställe som då ökar vinsten ännu mer.

Nej ni småbönder som har små besättningar, slå er samman och öppna egna mejerier för ni kan inte räkna med att ni får del av det som Arla Foods plockar hem som vinster.

Lena Karlsson

en konsument som vill se att de små jordbruken överlever

Jag läste också en artikel på nätet från i somras, den var i DN och handlade om en ung tjej som hade 33 mjölkkor. Hon hade förlorat 150 000 kronor på prisfallet under det senaste året och skulle vilja byta från Arla för att få upp sitt mjölkpris igen.

Så går jag in på Arla Foods Wikipedia och konstaterar att Arla Foods är ett dansk-svenskt mejerikooperativ som ägs av 12 629 mjölkbönder i sex europeiska länder och konstaterar att 3 356 av dessa är svenska bönder. Arlas vinst efter skatt var 2 236 miljarder DKR och då undrar jag varför man måste sänka priset till bönderna när man drar in så mycket pengar. Den som har en miniräknare kan räkna ut vad det blir per bonde, ett väldigt bra tillskott om man delade ut vinsten till er bönder som äger Arla Foods. Ni som har svarat både mig och Skövdepensionär har ju nästan samma text i era svar och det är väl ni som har stora besättningar som kan klara av de sänkta priserna.

De små slås ut och det skyller ni på riksdag och regering, men när Alliansen och Centern var i regeringsställning under 12 år så gjorde de inte mycket för att mjölkbönderna skulle få det bättre. Nej, alla vet att när det blir storskalighet och många höga företrädare för dessa multinationella företag ska ha ut sina löner och bonusar så är det den lilla människan som får stå för fiolerna.

Ni skriver om en 30 år gammal beteslag, hög diselskatt, krävande byråkrati, men varför påverkade ni inte Centerpartiets riksdagsledamöter och lantbruksminister Eskil Erlandsson att göra något åt det när ni hade möjligheten? Höjda arbetsgivaravgifter för unga under 30 år tror jag inte har den minsta påverkan på era företag för ni har väl inte så många sådana anställda förutom de med besättningar över 100 kor. Egna jordbruksföretag med bara de i familjen som sköter företaget är inget ni betalar arbetsgivaravgift för. Egna företagare som inte är aktiebolag har ingen arbetsgivaravgift.

Att flytta kesotillverkningen till Falkenberg var väl för att det är väldigt nära Danmark och man kan då ha kesotillverkning för både Sverige och Danmark på ett ställe som då ökar vinsten ännu mer.

Nej ni småbönder som har små besättningar, slå er samman och öppna egna mejerier för ni kan inte räkna med att ni får del av det som Arla Foods plockar hem som vinster.

Lena Karlsson

en konsument som vill se att de små jordbruken överlever

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.