17 okt 2015 06:00

17 okt 2015 06:00

Tala klarspråk Douglas!

CEMENTA

Replik. I somras fick du, Douglas Hjalmarsson, en eloge av någon här på insändarsidan i SLA. Det handlade om Cementa. Om att du är en av få Skövdepolitiker som kämpar för att sänka koldioxidutsläppen. Jag blev faktiskt lite skrämd av den insändaren, för du har aldrig bedrivit någon sådan politik – du ger bara sken av att du gör det och folk går tydligen på det.

Du vet lika väl som jag att en nedläggning av Cementas Skövdefabrik inte ger några minskade koldioxidutsläpp, utan istället ökade. Man kan inte spara koldioxid genom att slösa med resurser. Spara koldioxid gör man möjligtvis genom minskad cementförbrukning, men det har du aldrig haft på din agenda.

Ändå gör du det igen i SLA den 9 oktober. Ger sken av att vi kan spara 351 000 ton koldioxidutsläpp per år. Trolla bort dem. Bara genom att lägga ned en fabrik. Fantastiskt! Du ger samtidigt sken av att Cementas emissioner nu ska prövas i domstol. Detta trots att du vet att de redan har klartecken. Cementa får släppa ut 351 000 ton koldioxid och 158 ton kväveoxider. Myndigheterna tycker att det är okej. De vet att det är ett pris man får betala för produktionen av cirka en halv miljon ton cement – oavsett var den tillverkas.

Jag ber dig nu, Douglas, att sluta upp med skumraskspelet och istället vara ärlig. Tala klarspråk och säg det du egentligen vill ha sagt: Vart som helst och hur som helst – bara inte här!

Jag skriver i egenskap av privatperson.

Frank Halvarsson

anställd

Du vet lika väl som jag att en nedläggning av Cementas Skövdefabrik inte ger några minskade koldioxidutsläpp, utan istället ökade. Man kan inte spara koldioxid genom att slösa med resurser. Spara koldioxid gör man möjligtvis genom minskad cementförbrukning, men det har du aldrig haft på din agenda.

Ändå gör du det igen i SLA den 9 oktober. Ger sken av att vi kan spara 351 000 ton koldioxidutsläpp per år. Trolla bort dem. Bara genom att lägga ned en fabrik. Fantastiskt! Du ger samtidigt sken av att Cementas emissioner nu ska prövas i domstol. Detta trots att du vet att de redan har klartecken. Cementa får släppa ut 351 000 ton koldioxid och 158 ton kväveoxider. Myndigheterna tycker att det är okej. De vet att det är ett pris man får betala för produktionen av cirka en halv miljon ton cement – oavsett var den tillverkas.

Jag ber dig nu, Douglas, att sluta upp med skumraskspelet och istället vara ärlig. Tala klarspråk och säg det du egentligen vill ha sagt: Vart som helst och hur som helst – bara inte här!

Jag skriver i egenskap av privatperson.

Frank Halvarsson

anställd

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.