19 okt 2015 06:01

19 okt 2015 06:01

Privatisera Skas!

SJUKVÅRDEN

Landstinget och jag har ett avtal. Jag betalar skatt – har gjort så plikttroget i över 55 år – och förväntar mig att landstinget levererar en god sjukvård.

Som kund/patient tycker jag att man också skall ställa krav på sin leverantör, men nu är måttet rågat. Torde vara svårt att hitta en arbetsgivare med sämre personalpolitik. Landstinget och Skas (KSS) agerar på ett sätt som hotar vår sjukvård.

Lite tillbakablickar; Högskolan i Skövde har levererat ut ett antal kullar sjuksköterskor som mötts av beskedet anställningsstopp på KSS. Skulle det gå att koordinera bättre? Varje försommar möts vi av att man har brist på personal till semestern. På flera sjukhus i landet har man erbjudit 24 000 kronor extra om man arbetar under den normala semestern. Kan man inte göra om den summan till 2 000 kr/månad i löneförhöjning för alla?

Kostnader är alltid skälet att trycka ner sin nuvarande och kommande personals önskan om rättmätiga löner, men att bränna nära sex miljoner på inhyrda sjuksköterskor 2014 går bra. Man går stolt ut med att man lyckats värva sex stycken sjuksköterskor från Spanien, men vad hjälper det när mångdubbelt fler lämnar oss och börjar jobba i kommuner eller Norge?

I Sarpsborg i södra Norge, tre mil från svenska gränsen, har de byggt ett jättesjukhus som kommer att dra till sig mängder av personal i sjukvården från framför allt västra Sverige. Svenska sjuksköterskor får där 30 000 kr/månad i ingångslön, bättre arbetstider och, inte minst, känner sig välkomna av en omtänksam arbetsgivare.

Detta gammaldags och oflexibla landsting vi lever med orsakar stora mänskliga och ekonomiska skador på flera plan. Vi tappar lokalt välutbildade människor från vår viktiga högskola. Kommunen tappar invånare och skattepengar om dessa människor flyttar ut. Sjukvården tappar personal och tvingas köpa dyra externa tjänster. Nationen Sverige tappar välutbildade människor som väljer Norge.

Sist men inte minst, vi vill inte som kund/patient mötas av stressad och underbemannad personal. Jag förordar att man snarast överväger att, som en början, privatisera Skas (KSS). Det kan bara bli bättre och en sådan organisation förstår säkert att ge sin personal en anständig lön och goda arbetsförhållanden. Jag välkomnar ett svar från personalchef Peder Yderhag och ännu mer välkommet är ett svar från den politiskt tillsatta styrelseordföranden vid KSS.

Vi är många som vill ha ett besked i dessa viktiga frågor.

Årsmodell 1945

Som kund/patient tycker jag att man också skall ställa krav på sin leverantör, men nu är måttet rågat. Torde vara svårt att hitta en arbetsgivare med sämre personalpolitik. Landstinget och Skas (KSS) agerar på ett sätt som hotar vår sjukvård.

Lite tillbakablickar; Högskolan i Skövde har levererat ut ett antal kullar sjuksköterskor som mötts av beskedet anställningsstopp på KSS. Skulle det gå att koordinera bättre? Varje försommar möts vi av att man har brist på personal till semestern. På flera sjukhus i landet har man erbjudit 24 000 kronor extra om man arbetar under den normala semestern. Kan man inte göra om den summan till 2 000 kr/månad i löneförhöjning för alla?

Kostnader är alltid skälet att trycka ner sin nuvarande och kommande personals önskan om rättmätiga löner, men att bränna nära sex miljoner på inhyrda sjuksköterskor 2014 går bra. Man går stolt ut med att man lyckats värva sex stycken sjuksköterskor från Spanien, men vad hjälper det när mångdubbelt fler lämnar oss och börjar jobba i kommuner eller Norge?

I Sarpsborg i södra Norge, tre mil från svenska gränsen, har de byggt ett jättesjukhus som kommer att dra till sig mängder av personal i sjukvården från framför allt västra Sverige. Svenska sjuksköterskor får där 30 000 kr/månad i ingångslön, bättre arbetstider och, inte minst, känner sig välkomna av en omtänksam arbetsgivare.

Detta gammaldags och oflexibla landsting vi lever med orsakar stora mänskliga och ekonomiska skador på flera plan. Vi tappar lokalt välutbildade människor från vår viktiga högskola. Kommunen tappar invånare och skattepengar om dessa människor flyttar ut. Sjukvården tappar personal och tvingas köpa dyra externa tjänster. Nationen Sverige tappar välutbildade människor som väljer Norge.

Sist men inte minst, vi vill inte som kund/patient mötas av stressad och underbemannad personal. Jag förordar att man snarast överväger att, som en början, privatisera Skas (KSS). Det kan bara bli bättre och en sådan organisation förstår säkert att ge sin personal en anständig lön och goda arbetsförhållanden. Jag välkomnar ett svar från personalchef Peder Yderhag och ännu mer välkommet är ett svar från den politiskt tillsatta styrelseordföranden vid KSS.

Vi är många som vill ha ett besked i dessa viktiga frågor.

Årsmodell 1945

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.