28 okt 2015 06:01

28 okt 2015 06:01

Bilen förtjänar sin egen dag

BILENS DAG

Den 28 oktober firas Bilens dag, en temadag för att uppmärksamma vad bilen betyder för Skaraborg och för Sverige. Dagen instiftades för fem år sedan och firas hos bilhandlare, motorentusiaster och i hem och garage runt om i Skaraborg och i landet.

Ökad mobilitet är en förutsättning för ekonomisk utveckling, demokrati och högre livskvalitet och för ökad mobilitet är bilen en förutsättning. Bilen står för 77 procent av våra personresor, en andel som fortsätter öka. Varje dag tar 1,2 miljoner svenskar bilen till jobbet och hela 1,9 miljoner tar bilen till sina fritidsaktiviteter.

Bilen är helt enkelt vår mest uppskattade hushållsmaskin. 89 procent av alla de som bor utanför storstadsområdena har tillgång till minst en bil i hushållet och mer än var tredje har tillgång till minst två bilar. Bilbeståndet ökar hela tiden och det är glädjande därför att det innebär att allt fler får tillgång till den frihet som bilen ger. Friheten att bo och arbeta var man vill så att hela Skaraborg kan få leva.

Varannan svensk tror att de skulle ha mycket svårt att bo kvar i sina hem utan bilen och tre av fem svenskar är helt eller ganska beroende av bilen för att vardagen ska gå ihop. Bland företagare, lantbrukare och barnfamiljer är siffran ännu högre.

Alternativ saknas helt enkelt på många ställen. Mer än varannan svensk utanför storstäderna saknar alternativ till bil. I Skaraborg finns ingen tunnelbana eller buss var tjugonde minut att tillgå.

Bilen gör att vi kan ta oss till jobbet, skolan och till fritidsaktiviteter snabbt och enkelt oavsett var vi bor. Vi kan skjutsa barn och hälsa på våra föräldrar, göra utflykter och semestra. Dessutom kan vi välja Skaraborgs vackra natur och fria ytor före storstaden utan att behöva välja bort de möjligheter som storstaden ger.

Bilen gör helt enkelt skaraborgarna lite friare, livet lite enklare och samhället lite rikare. Därför tycker vi att bilen förtjänar sin egen dag.

Skaraborgs läns Motorbranschförening

Jan Johnsson

distriktschef

Den 28 oktober firas Bilens dag, en temadag för att uppmärksamma vad bilen betyder för Skaraborg och för Sverige. Dagen instiftades för fem år sedan och firas hos bilhandlare, motorentusiaster och i hem och garage runt om i Skaraborg och i landet.

Ökad mobilitet är en förutsättning för ekonomisk utveckling, demokrati och högre livskvalitet och för ökad mobilitet är bilen en förutsättning. Bilen står för 77 procent av våra personresor, en andel som fortsätter öka. Varje dag tar 1,2 miljoner svenskar bilen till jobbet och hela 1,9 miljoner tar bilen till sina fritidsaktiviteter.

Bilen är helt enkelt vår mest uppskattade hushållsmaskin. 89 procent av alla de som bor utanför storstadsområdena har tillgång till minst en bil i hushållet och mer än var tredje har tillgång till minst två bilar. Bilbeståndet ökar hela tiden och det är glädjande därför att det innebär att allt fler får tillgång till den frihet som bilen ger. Friheten att bo och arbeta var man vill så att hela Skaraborg kan få leva.

Varannan svensk tror att de skulle ha mycket svårt att bo kvar i sina hem utan bilen och tre av fem svenskar är helt eller ganska beroende av bilen för att vardagen ska gå ihop. Bland företagare, lantbrukare och barnfamiljer är siffran ännu högre.

Alternativ saknas helt enkelt på många ställen. Mer än varannan svensk utanför storstäderna saknar alternativ till bil. I Skaraborg finns ingen tunnelbana eller buss var tjugonde minut att tillgå.

Bilen gör att vi kan ta oss till jobbet, skolan och till fritidsaktiviteter snabbt och enkelt oavsett var vi bor. Vi kan skjutsa barn och hälsa på våra föräldrar, göra utflykter och semestra. Dessutom kan vi välja Skaraborgs vackra natur och fria ytor före storstaden utan att behöva välja bort de möjligheter som storstaden ger.

Bilen gör helt enkelt skaraborgarna lite friare, livet lite enklare och samhället lite rikare. Därför tycker vi att bilen förtjänar sin egen dag.

Skaraborgs läns Motorbranschförening

Jan Johnsson

distriktschef

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.