28 okt 2015 06:00

28 okt 2015 06:00

Mobil röntgen kan bli verklighet

SJUKVÅRDEN

Mobil röntgen kan nu komma att utveckla vården i Västra Götaland, efter att regionfullmäktige ställt sig positiva till en motion från Vänsterpartiet.

Mobil röntgen är en röntgenutrustning som är så flyttbar att den enkelt kan tas in i lokaler som är tillgängliga med hiss, såsom äldreboenden. Skåne har goda erfarenheter av tekniken, och många av dem som röntgas behöver inte åka till sjukhus för att få vård. De som bor i äldreboenden kan slippa att åka till sjukhus vid röntgen av skelett, lungor eller buk och vid vissa febertillstånd.

Det är resor, sjukhusbesök och väntetider som de äldre idag ofta får klara själva eller med hjälp av anhöriga. Det är en onödig belastning för dessa patienter att resa långt, när vårdutrustningen kan komma till hemmet istället. Resultatet av en undersökning kan snabbt avläsas av läkare som är uppkopplad på nätet. Vi tycker att mobil röntgen är en modern och klok utveckling av närsjukvården, som särskilt äldre människor kommer att få nytta av.

Eva Olofsson

Göteborg, regionråd (V)

Annette Ternstedt

Bengtsfors, ersättare i hälso- och sjukvårdsstyrelsen (V)

Inger Lilja

Falköping, ledamot i primärvårdsstyrelsen (V)

Mobil röntgen är en röntgenutrustning som är så flyttbar att den enkelt kan tas in i lokaler som är tillgängliga med hiss, såsom äldreboenden. Skåne har goda erfarenheter av tekniken, och många av dem som röntgas behöver inte åka till sjukhus för att få vård. De som bor i äldreboenden kan slippa att åka till sjukhus vid röntgen av skelett, lungor eller buk och vid vissa febertillstånd.

Det är resor, sjukhusbesök och väntetider som de äldre idag ofta får klara själva eller med hjälp av anhöriga. Det är en onödig belastning för dessa patienter att resa långt, när vårdutrustningen kan komma till hemmet istället. Resultatet av en undersökning kan snabbt avläsas av läkare som är uppkopplad på nätet. Vi tycker att mobil röntgen är en modern och klok utveckling av närsjukvården, som särskilt äldre människor kommer att få nytta av.

Eva Olofsson

Göteborg, regionråd (V)

Annette Ternstedt

Bengtsfors, ersättare i hälso- och sjukvårdsstyrelsen (V)

Inger Lilja

Falköping, ledamot i primärvårdsstyrelsen (V)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.