30 okt 2015 06:01

30 okt 2015 14:56

Hemvården i Hjo nedmonteras

Nya scheman. Nu känner jag för att ta bladet från munnen. Det pågår en nermontering av hemtjänsten/hemvården i Hjo.

Jag tror att de flesta vet och har följt debatten om att man sedan våren 2013 haft en annan organisation av hemvården. Tidstyrd, distriktsmässigt sönderslagen. Människor far härs och tvärs över staden.

Nästa steg är nu att man gjort om alla scheman för de anställda, för att passa verksamheten. Man har kortat ner turerna, till 7-10, 7-11, 7-14, 7-15, 17.30-20.30. Överrapporteringen fungerar ju redan nu dåligt, och lär ju inte bli bättre, när färre jobbar hela dagen och kvällen. Alla har fått en delad tur.

Dessa scheman har inte personalen själva varit med och påverkat, utan de delades ut i slutet av ett APT-möte, och skulle påbörjas 14 dagar senare. Eftersom fackförbundet Kommunal krävt förhandlingar, har det nu skjutits fram en månad, men skall påbörjas i mitten av november.

Nu handlar det inte längre om att personalen ska må bra, utan verksamheten går först. Det har annars varit den dåliga arbetsmiljön som stått i fokus. Företagshälsan har varit inkopplad, och har haft träffar, där man försökt hjälpa upp situationen.

Ett av målen med de nerkortade turerna sägs vara att minska mängden vikarier. Men om man nu driver igenom ett schema, som de flesta i arbetsgruppen inte vill ha, hur blir det då med risk för ökad sjukfrånvaro? Det är ju redan nu många som mår dåligt, och med tanke på kommunledningens ord i Hjo tidning, att målet måste vara att få ner ohälsotalen bland personalen, kan man ju fråga sig hur det ska bli. Konsekvensen lär väl visa sig.

Anhörig

Jag tror att de flesta vet och har följt debatten om att man sedan våren 2013 haft en annan organisation av hemvården. Tidstyrd, distriktsmässigt sönderslagen. Människor far härs och tvärs över staden.

Nästa steg är nu att man gjort om alla scheman för de anställda, för att passa verksamheten. Man har kortat ner turerna, till 7-10, 7-11, 7-14, 7-15, 17.30-20.30. Överrapporteringen fungerar ju redan nu dåligt, och lär ju inte bli bättre, när färre jobbar hela dagen och kvällen. Alla har fått en delad tur.

Dessa scheman har inte personalen själva varit med och påverkat, utan de delades ut i slutet av ett APT-möte, och skulle påbörjas 14 dagar senare. Eftersom fackförbundet Kommunal krävt förhandlingar, har det nu skjutits fram en månad, men skall påbörjas i mitten av november.

Nu handlar det inte längre om att personalen ska må bra, utan verksamheten går först. Det har annars varit den dåliga arbetsmiljön som stått i fokus. Företagshälsan har varit inkopplad, och har haft träffar, där man försökt hjälpa upp situationen.

Ett av målen med de nerkortade turerna sägs vara att minska mängden vikarier. Men om man nu driver igenom ett schema, som de flesta i arbetsgruppen inte vill ha, hur blir det då med risk för ökad sjukfrånvaro? Det är ju redan nu många som mår dåligt, och med tanke på kommunledningens ord i Hjo tidning, att målet måste vara att få ner ohälsotalen bland personalen, kan man ju fråga sig hur det ska bli. Konsekvensen lär väl visa sig.

Anhörig

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.