03 nov 2015 06:00

03 nov 2015 06:00

Varför skämmas?

FLYKTINGFRÅGAN

Replik. Angående Adam Stenssons inlägg i SLA 27/10 som skäms som svensk.

Förmodar att du som svensk menar etnisk svensk och andra gruppen utlandsfödda så jag följer den linjen.

Är helt överens om att våld är förkastligt, men nu finns det ju inget samhälle där alla är goda. Extremister och våldsmän finns i alla länder och kulturer.

Det har brunnit i tilltänkta asylboenden men ännu finns ingen misstänkt och i ett av fallen såg branden ut att inte vara anlagd. Förhastat att dra slutsatsen hatbrott och svensk.

I utanförområdena brinner bilar varje dag, det sker stenkastning mot myndighetspersoner och det finns stor kriminalitet. Det är väl också förkastligt eller hatbrott. Kyrkor, moskéer och synagogor har alla utsatts för skadegörelse – och knappast enbart svenskar som är skyldiga.

Trollhättanfallet är fruktansvärt. Men samtidigt har vi 100-tals från Sverige (med utländsk bakgrund) som åker och strider för IS och begår långt mer fruktansvärda brott – kommer tillbaka och blir omplåstrade och åker i väg igen. Där pratar man mer om ”rehabilitering” än att straffa. Mycket märkligt.

Nej – skämmas för att vara svensk är inte riktigt, däremot vara bekymrad över hela mänskligheten som verkligen inte kan leva i fred.

Beträffande sista raderna i din insändare: ”Lärde vi oss ingenting av vår historia, om hur destruktiv rasfientligheten och fascismen verkligen är?”. Tyvärr lär vi oss inte mycket av historia, men rasfientlighet har alltid funnits och det är bara ett fåtal ställen där alltför olika religioner kunnat hålla sams någon längre tid. Det blir för stora skillnader i värdegrunder särskilt om uppblandningen kommer hastigt. Teorier om hur vi bör leva och praktiska verkligheten stämmer inte överens.

per

Förmodar att du som svensk menar etnisk svensk och andra gruppen utlandsfödda så jag följer den linjen.

Är helt överens om att våld är förkastligt, men nu finns det ju inget samhälle där alla är goda. Extremister och våldsmän finns i alla länder och kulturer.

Det har brunnit i tilltänkta asylboenden men ännu finns ingen misstänkt och i ett av fallen såg branden ut att inte vara anlagd. Förhastat att dra slutsatsen hatbrott och svensk.

I utanförområdena brinner bilar varje dag, det sker stenkastning mot myndighetspersoner och det finns stor kriminalitet. Det är väl också förkastligt eller hatbrott. Kyrkor, moskéer och synagogor har alla utsatts för skadegörelse – och knappast enbart svenskar som är skyldiga.

Trollhättanfallet är fruktansvärt. Men samtidigt har vi 100-tals från Sverige (med utländsk bakgrund) som åker och strider för IS och begår långt mer fruktansvärda brott – kommer tillbaka och blir omplåstrade och åker i väg igen. Där pratar man mer om ”rehabilitering” än att straffa. Mycket märkligt.

Nej – skämmas för att vara svensk är inte riktigt, däremot vara bekymrad över hela mänskligheten som verkligen inte kan leva i fred.

Beträffande sista raderna i din insändare: ”Lärde vi oss ingenting av vår historia, om hur destruktiv rasfientligheten och fascismen verkligen är?”. Tyvärr lär vi oss inte mycket av historia, men rasfientlighet har alltid funnits och det är bara ett fåtal ställen där alltför olika religioner kunnat hålla sams någon längre tid. Det blir för stora skillnader i värdegrunder särskilt om uppblandningen kommer hastigt. Teorier om hur vi bör leva och praktiska verkligheten stämmer inte överens.

per

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.