04 nov 2015 06:01

04 nov 2015 06:01

Blev det så bra – eller?

SKÖVDETRAFIKEN

Kan bara hålla med signatur Handla/bo i Skövde = bilköer som publicerades 30/10. Hur tänker trafikplanerarna?

Har funderat på hur de tänkte när de gjorde om i korsningen Kungsgatan/Badhusgatan. Kommer man nerifrån Pentaporten och skall in på Badhusgatan, så kunde man förr svänga höger i denna korsning utan trafikljus, men inte nu längre. Nu har man reglerat högersvängen med ljussignaler, vilket medför betydligt längre köer. Undrar varför man ska behöva vänta när det inte kommer någon och går över? När det kommer någon gående där, så struntar de ofta i ljussignalen ändå!

Har personligen varit med om båda dessa händelser flera gånger, och då skall jag tillägga att jag inte åker där särskilt ofta, så stackars de som måste åka där dagligen.

Blev det så bra eller?

Förmodligen kommer detta att förklaras med att det var för att öka trafiksäkerheten för gående, men då har man kvittat bort det direkt med kommande förändring:

När man väl har kommit igenom korsningen och färdas på Badhusgatan, riktning Arenan, upptäcker man att det har satts upp ett staket mellan körfälten, förmodligen för att gående inte ska gena där, men om man sitter i en bil (ej SUV) upptäcker man väldigt snart att detta staket skymmer sikten på övergångsstället längre fram. Utan staketet kunde man se övergångsstället hela vägen, men nu ser man inget på mötande körfältet förrän man är ända framme vid övergångsstället. Detta för att när man ser staketet från sidan går det inte att se igenom, det kunde lika gärna vara ett plank.

Blev det så bra eller?

När vi nu är inne på plank, så kan vi ta upp nästa konstiga förändring:

Varför har man satt upp ett blankt plexiglasplank utmed Vadsbovägen? Effekten efter mörkrets inbrott blir ett vimmel av ljuskäglor från alla håll. Kommer man nerifrån Badhusrondellen och färdas mot Coop Extra får man förutom framförvarandes bakljus plus spegling av dessa i glaset, även mötande trafiks framljus speglat i glaset på höger sida samtidigt som man får den riktiga ljuskäglan från vänster. Och för att göra effekten ännu starkare har man ju sedan tidigare tagit bort gatubelysningen just här också. Verkar varken trafiksäkert eller vidare billigt, så man kan ju undra varför. Fanns det inget bättre alternativ?

Blev det så bra eller?

Även jag undrar om dessa trafikplanerare kör bil i stan överhuvudtaget?

Bilföraren

Kan bara hålla med signatur Handla/bo i Skövde = bilköer som publicerades 30/10. Hur tänker trafikplanerarna?

Har funderat på hur de tänkte när de gjorde om i korsningen Kungsgatan/Badhusgatan. Kommer man nerifrån Pentaporten och skall in på Badhusgatan, så kunde man förr svänga höger i denna korsning utan trafikljus, men inte nu längre. Nu har man reglerat högersvängen med ljussignaler, vilket medför betydligt längre köer. Undrar varför man ska behöva vänta när det inte kommer någon och går över? När det kommer någon gående där, så struntar de ofta i ljussignalen ändå!

Har personligen varit med om båda dessa händelser flera gånger, och då skall jag tillägga att jag inte åker där särskilt ofta, så stackars de som måste åka där dagligen.

Blev det så bra eller?

Förmodligen kommer detta att förklaras med att det var för att öka trafiksäkerheten för gående, men då har man kvittat bort det direkt med kommande förändring:

När man väl har kommit igenom korsningen och färdas på Badhusgatan, riktning Arenan, upptäcker man att det har satts upp ett staket mellan körfälten, förmodligen för att gående inte ska gena där, men om man sitter i en bil (ej SUV) upptäcker man väldigt snart att detta staket skymmer sikten på övergångsstället längre fram. Utan staketet kunde man se övergångsstället hela vägen, men nu ser man inget på mötande körfältet förrän man är ända framme vid övergångsstället. Detta för att när man ser staketet från sidan går det inte att se igenom, det kunde lika gärna vara ett plank.

Blev det så bra eller?

När vi nu är inne på plank, så kan vi ta upp nästa konstiga förändring:

Varför har man satt upp ett blankt plexiglasplank utmed Vadsbovägen? Effekten efter mörkrets inbrott blir ett vimmel av ljuskäglor från alla håll. Kommer man nerifrån Badhusrondellen och färdas mot Coop Extra får man förutom framförvarandes bakljus plus spegling av dessa i glaset, även mötande trafiks framljus speglat i glaset på höger sida samtidigt som man får den riktiga ljuskäglan från vänster. Och för att göra effekten ännu starkare har man ju sedan tidigare tagit bort gatubelysningen just här också. Verkar varken trafiksäkert eller vidare billigt, så man kan ju undra varför. Fanns det inget bättre alternativ?

Blev det så bra eller?

Även jag undrar om dessa trafikplanerare kör bil i stan överhuvudtaget?

Bilföraren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.