04 nov 2015 06:00

04 nov 2015 06:00

Mediciner kan orsaka våld

MEDICINER

Häpnadsväckande. SLA:s ledare tog den 3 november upp ämnet våld och dess orsaker. En misslyckad integration påstods bland annat vara en orsak, och man hänvisar även till kriminologen Jerzy Sarnecki som menar att en sämre social situation i Sverige jämfört med en del andra länder kan vara en orsak. Efter att ha studerat en utländsk källa är frågan om man inte glömmer viktiga aspekter i sammanhanget?

Att ämnen som steroider, narkotika och alkohol i vissa fall kan medverka till att framkalla plötsligt våld är väl känt sedan lång tid tillbaka. Men att mediciner kan framkalla samma sak är troligen en nyhet för många. En studie som publicerades i tidskriften World Psychiatry i juni 2015 pekar på risk för detta med mediciner som lugnande medel, smärtstillande medel, antidepressiva, ångestdämpande medel och opiater. Enligt studien visar smärtstillande medel och vissa benzodiazepiner på störst risk. Författaren, finske läkaren och professorn Jari Tiihonen intervjuades även i tidningen Daily Mail och yttrade ”Jag tror att dessa kemiska substanser påverkar impulskontrollen hos personen”.

Undertecknad följer media regelbundet och noggrant, men jag har aldrig sett någon rapportering om saken i svensk media. Man kan undra varför. Är uppgiften så häpnadsväckande och obehaglig att ta till sig att man undviker den? I så fall, vem vinner på det i längden?

L Andersson

Att ämnen som steroider, narkotika och alkohol i vissa fall kan medverka till att framkalla plötsligt våld är väl känt sedan lång tid tillbaka. Men att mediciner kan framkalla samma sak är troligen en nyhet för många. En studie som publicerades i tidskriften World Psychiatry i juni 2015 pekar på risk för detta med mediciner som lugnande medel, smärtstillande medel, antidepressiva, ångestdämpande medel och opiater. Enligt studien visar smärtstillande medel och vissa benzodiazepiner på störst risk. Författaren, finske läkaren och professorn Jari Tiihonen intervjuades även i tidningen Daily Mail och yttrade ”Jag tror att dessa kemiska substanser påverkar impulskontrollen hos personen”.

Undertecknad följer media regelbundet och noggrant, men jag har aldrig sett någon rapportering om saken i svensk media. Man kan undra varför. Är uppgiften så häpnadsväckande och obehaglig att ta till sig att man undviker den? I så fall, vem vinner på det i längden?

L Andersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.