06 nov 2015 06:00

06 nov 2015 06:00

Byt till klimatsmart växtmjölk

MILJÖN

Utsläpp. Såg du SVT Debatt nyligen som handlade om att vi bör byta ut kalvmjölken mot växtmjölk? Två liter kalvmjölk ger upphov till ungefär lika mycket växthusgasutsläpp som en liter bensin, enligt en forskare på Chalmers som deltog i programmet.

Av matens klimatpåverkan kommer drygt hälften från kalvmjölk och nötkött. För en typisk barnfamilj med ett par barn och en bil blir det ungefär lika stora utsläpp från kalvmjölken som från bilen.

Ska vi kunna se våra barn i ögonen måste vi följa FN:s miljöpanels uppmaning att vi omgående och drastiskt ska minska konsumtionen av mejeriprodukter och kött för att undvika de värsta framtida konsekvenserna av klimatförändringarna.

Eftersom våra ledande rikspolitiker inte vill ta ansvar för att bryta kalvmjölknormen med politiska beslut tvingas vi som enskilda konsumenter att gå före lokalt där vi bor. Det är dags för oss att byta ut kalvmjölken mot klimatsmart växtmjölk när vi står vid mjölkhyllan i mataffären. För klimatets skull, för kalvens skull och för din egen hälsas skull.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Av matens klimatpåverkan kommer drygt hälften från kalvmjölk och nötkött. För en typisk barnfamilj med ett par barn och en bil blir det ungefär lika stora utsläpp från kalvmjölken som från bilen.

Ska vi kunna se våra barn i ögonen måste vi följa FN:s miljöpanels uppmaning att vi omgående och drastiskt ska minska konsumtionen av mejeriprodukter och kött för att undvika de värsta framtida konsekvenserna av klimatförändringarna.

Eftersom våra ledande rikspolitiker inte vill ta ansvar för att bryta kalvmjölknormen med politiska beslut tvingas vi som enskilda konsumenter att gå före lokalt där vi bor. Det är dags för oss att byta ut kalvmjölken mot klimatsmart växtmjölk när vi står vid mjölkhyllan i mataffären. För klimatets skull, för kalvens skull och för din egen hälsas skull.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.