06 nov 2015 06:00

06 nov 2015 06:00

Färdplan till Nato

NATO-ANSÖKAN

Replik. Benny Sikter ställer i SLA angelägna frågor om Sveriges engagemang i Nato. Ett svenskt Natomedlemskap har aldrig varit så angeläget som det är idag. Det är det enda försvarssamarbetet som på allvar skulle stärka Sveriges säkerhet. Konflikten i Ukraina och den ökade militära aktiviteten i och kring Östersjön har skapat ett mer oroligt säkerhetspolitiskt läge i Sveriges närområde. Därför är det nu dags att vi tar fram en konkret färdplan mot ett svenskt Natomedlemskap vilken leder till en ansökan.

Ja, det stämmer. Angelägenheten ökar med den ökade oförutsägbarheten i vår omvärld. Det är därför inte förvånande att Natos generalsekreterare i nästa vecka, återigen kommer till Sverige. Viktiga samtal med vänsterregeringen då generalsekreteraren tidigare var partiordförande för Norges arbetarparti som ju sedan länge är för Nato. Så är även socialdemokrater i Danmark. Det är bara svenska socialdemokrater som avviker.

Det är glädjande nog allt fler svenskar som är för ett svenskt Natomedlemskap. T.ex. går att läsa i senaste SIFO:n att sedan 2011 har förtroendet för Nato ökat från 23 till 41 procent och nu är övervägande svensken mer positiv än negativ till medlemskap. Även fler politiska partier blir mer positivt inställda till Nato.

Därför är det nu dags att vi tar fram en konkret färdplan för ett svenskt Natomedlemskap vilken leder till en ansökan, vilket ju kan inledas vid nästa veckas besök av Nato.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Ja, det stämmer. Angelägenheten ökar med den ökade oförutsägbarheten i vår omvärld. Det är därför inte förvånande att Natos generalsekreterare i nästa vecka, återigen kommer till Sverige. Viktiga samtal med vänsterregeringen då generalsekreteraren tidigare var partiordförande för Norges arbetarparti som ju sedan länge är för Nato. Så är även socialdemokrater i Danmark. Det är bara svenska socialdemokrater som avviker.

Det är glädjande nog allt fler svenskar som är för ett svenskt Natomedlemskap. T.ex. går att läsa i senaste SIFO:n att sedan 2011 har förtroendet för Nato ökat från 23 till 41 procent och nu är övervägande svensken mer positiv än negativ till medlemskap. Även fler politiska partier blir mer positivt inställda till Nato.

Därför är det nu dags att vi tar fram en konkret färdplan för ett svenskt Natomedlemskap vilken leder till en ansökan, vilket ju kan inledas vid nästa veckas besök av Nato.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.