06 nov 2015 06:01

06 nov 2015 06:01

Fel att stoppa e-böckerna

BIBLIOTEKET

Jag är en elev på 16 år, har nyligen börjat på gymnasiet som många andra av mina vänner också har gjort. Detta innebär mycket nytt, ansvaret ligger numer helt på vår sida att vi klarar oss igenom skolgången, men även att en summa pengar som kallas studiebidrag, ges ut till elever som sköter sina studier. Denna summa pengar ska räcka till mycket för en elev som kanske inte alltid har så att det kan gå till allt som behövs.

Men som tur är så finns privilegiet fortfarande att helt utan kostnad gå till biblioteket och ha möjligheten att låna hem böcker. Men att gå runt med böcker i en väska som redan är full, prioriteras bort, så när möjligheten att ladda ner e-böcker till sin telefon uppstod, så blev bekymren snart ett minne blott och smidigheten att dra upp en bok på vägen hem, sittandes i bussen, värderar jag högt.

Men så en dag när jag planerar att ladda ner en bok så står det på bibliotekets hemsida: ”Tyvärr går det inte att ladda ner e-böcker på grund av inköpsstopp.”

Är det tänkt att detta ska vara någon form av kommunal insats för att folk ska gå till biblioteket och låna böckerna eller är det så att vår kommun, Skaraborgs pärla, en kommun med cirka 50 000 skattebetalande invånare, inte kan avvara en bråkdel av skatten för att Skövdes framtida skattebetalare ska ha möjligheten att låna en e-bok?

Jag tycker att detta är fel, jag tycker att alla bör ha tillgång till kunskap oavsett om man är fattig eller rik, oavsett om man har tillgång till ett bibliotek eller ej.

Marcus

Jag är en elev på 16 år, har nyligen börjat på gymnasiet som många andra av mina vänner också har gjort. Detta innebär mycket nytt, ansvaret ligger numer helt på vår sida att vi klarar oss igenom skolgången, men även att en summa pengar som kallas studiebidrag, ges ut till elever som sköter sina studier. Denna summa pengar ska räcka till mycket för en elev som kanske inte alltid har så att det kan gå till allt som behövs.

Men som tur är så finns privilegiet fortfarande att helt utan kostnad gå till biblioteket och ha möjligheten att låna hem böcker. Men att gå runt med böcker i en väska som redan är full, prioriteras bort, så när möjligheten att ladda ner e-böcker till sin telefon uppstod, så blev bekymren snart ett minne blott och smidigheten att dra upp en bok på vägen hem, sittandes i bussen, värderar jag högt.

Men så en dag när jag planerar att ladda ner en bok så står det på bibliotekets hemsida: ”Tyvärr går det inte att ladda ner e-böcker på grund av inköpsstopp.”

Är det tänkt att detta ska vara någon form av kommunal insats för att folk ska gå till biblioteket och låna böckerna eller är det så att vår kommun, Skaraborgs pärla, en kommun med cirka 50 000 skattebetalande invånare, inte kan avvara en bråkdel av skatten för att Skövdes framtida skattebetalare ska ha möjligheten att låna en e-bok?

Jag tycker att detta är fel, jag tycker att alla bör ha tillgång till kunskap oavsett om man är fattig eller rik, oavsett om man har tillgång till ett bibliotek eller ej.

Marcus

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.