06 nov 2015 06:00

06 nov 2015 06:00

Kobyte i politikfabriken

Migrationsuppgörelsen mellan alla riksdagspartier, utom SD och V, har fått omdömet kohandel. Efter den legendariska blocköverskridande uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet år 1933.

Uppgörelser under galgen med politiska motståndare har sedan dess varit något som genomsyrat svensk politik. Även om läget är svårt så har väljarna kunnat vara trygga i förvissningen att de folkvalda, i alla fall innan det är alldeles försent, kommer att låsa in sig och förhandla fram en överenskommelse som alla parter kan acceptera.

I onsdags anlände 1 800 asylsökande. Alla vet vad det innebär för det svenska mottagningssystemet men ändå verkar kraften att försöka styra bort en del av flyktingströmmen från Sverige inte finnas.

Migrationsuppgörelsen var ett givande och tagande från alla parter men frågan är om resultatet i praktiken påverkar inflödet. Moderaterna, som på senare tid intagit en mer restriktiv syn på migrationspolitiken, fick igenom tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel. Dock gäller den bestämmelsen bara under tre år och inte ensamkommande unga och barnfamiljer.

Värdet av den signalen är tveksamt, men urvattningen var väl ett sätt att få igenom tillfälliga uppehållstillstånd över huvud taget – ett givande och tagande. Likadant är det med de skärpta försörjningskraven vid anhöriginvandring.

Efter att en del kor bytts fram och tillbaka är resultatet med nödvändighet urvattnat. Talesättet: Ju fler kockar desto sämre soppa, gör sig påmint.

Inte blir soppan bättre av att köksmästaren/regeringen uppenbarligen inte vill följa receptet. En viktig del av överenskommelsen är ett utvidgat rut, men det tänker regeringen skjuta på i det längsta vad det verkar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) låter meddela att en breddning av avdraget till att även gälla flytt-, trädgårds- och IT-tjänster kommer att ta tid. Oj, vad det är mycket som ska göras: utredningar, remisser, lagrådsgranskning, propositioner som ska skrivas och omröstning i riksdagen. Det verkar nästan lite för jobbigt för att det ska vara värt besväret.

Detta trots att vi vet att nästan vartannat rut-jobb utförs av någon med utländsk bakgrund. Om vi ska komma någon vart med arbetslösheten bland invandrare finns det ingen annan väg än att öka antalet så kallade enkla arbeten. Det är också väl känt att det görs genom att göra det möjligt för fler att ha råd att köpa tjänster.

Märkligt nog räknar regeringen med att annan lagstiftning ska komma på plats nästan omgående. En ny anvisningslag, som tvingar kommuner att ta emot asylsökande, ska träda i kraft första mars och en proposition om den nya boendeformen ”stödboende” för ensamkommande flyktingbarn som presenterades igår ska vara klar den första januari.

Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att undra om sölandet med rut är en medveten politik från regeringens sida. Fortsätter regeringen så här lär det inte underlätta kohandeln i de framtida migrationsöverenskommelserna, som utan tvekan kommer att behövas.

Greger Ekman/SNB

Uppgörelser under galgen med politiska motståndare har sedan dess varit något som genomsyrat svensk politik. Även om läget är svårt så har väljarna kunnat vara trygga i förvissningen att de folkvalda, i alla fall innan det är alldeles försent, kommer att låsa in sig och förhandla fram en överenskommelse som alla parter kan acceptera.

I onsdags anlände 1 800 asylsökande. Alla vet vad det innebär för det svenska mottagningssystemet men ändå verkar kraften att försöka styra bort en del av flyktingströmmen från Sverige inte finnas.

Migrationsuppgörelsen var ett givande och tagande från alla parter men frågan är om resultatet i praktiken påverkar inflödet. Moderaterna, som på senare tid intagit en mer restriktiv syn på migrationspolitiken, fick igenom tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel. Dock gäller den bestämmelsen bara under tre år och inte ensamkommande unga och barnfamiljer.

Värdet av den signalen är tveksamt, men urvattningen var väl ett sätt att få igenom tillfälliga uppehållstillstånd över huvud taget – ett givande och tagande. Likadant är det med de skärpta försörjningskraven vid anhöriginvandring.

Efter att en del kor bytts fram och tillbaka är resultatet med nödvändighet urvattnat. Talesättet: Ju fler kockar desto sämre soppa, gör sig påmint.

Inte blir soppan bättre av att köksmästaren/regeringen uppenbarligen inte vill följa receptet. En viktig del av överenskommelsen är ett utvidgat rut, men det tänker regeringen skjuta på i det längsta vad det verkar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) låter meddela att en breddning av avdraget till att även gälla flytt-, trädgårds- och IT-tjänster kommer att ta tid. Oj, vad det är mycket som ska göras: utredningar, remisser, lagrådsgranskning, propositioner som ska skrivas och omröstning i riksdagen. Det verkar nästan lite för jobbigt för att det ska vara värt besväret.

Detta trots att vi vet att nästan vartannat rut-jobb utförs av någon med utländsk bakgrund. Om vi ska komma någon vart med arbetslösheten bland invandrare finns det ingen annan väg än att öka antalet så kallade enkla arbeten. Det är också väl känt att det görs genom att göra det möjligt för fler att ha råd att köpa tjänster.

Märkligt nog räknar regeringen med att annan lagstiftning ska komma på plats nästan omgående. En ny anvisningslag, som tvingar kommuner att ta emot asylsökande, ska träda i kraft första mars och en proposition om den nya boendeformen ”stödboende” för ensamkommande flyktingbarn som presenterades igår ska vara klar den första januari.

Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att undra om sölandet med rut är en medveten politik från regeringens sida. Fortsätter regeringen så här lär det inte underlätta kohandeln i de framtida migrationsöverenskommelserna, som utan tvekan kommer att behövas.

Greger Ekman/SNB

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.