06 nov 2015 06:00

06 nov 2015 06:00

Myter om visstidsanställningar

ARBETSMARKNADEN

Orimligt. Det finns ett antal myter om visstidsanställningar i Sverige. Den största myten är att vi i fackföreningsrörelsen vill ha ett totalstopp för säsongs- och visstidsanställningar. I hotell- och restaurangbranschen finns det många företag som är beroende av sommar- respektive vintersäsongen. Många får också enkelt jobb under en säsong eller som visstidsanställda, men det leder alltför sällan till fast jobb. Idag kan olika anställningsformer staplas på varandra upp till fem år. Det är inte rimligt.

De som sjunger visstidsanställningarnas lov menar att det finns höga trösklar för unga. Men så kan det inte vara i vår bransch, där nästan hälften av alla anställda är under 26 år. Problemet är snarare att en hel generation står otrygga på arbetsmarknaden. Med visstidsanställning begränsas dina möjligheter både på jobbet och i familjelivet.

Om hotell- och restaurangbranschen ska fortsätta växa i Sverige måste unga människor känna att det är branscher värda att satsa på, inte bara som ett första jobb. Hotell- och restaurangbranschen har idag en hög personalomsättning – den ligger på mellan 40 och 45 procent årligen. Få stannar ett helt yrkesliv. Vi vill inte vara en genomgångsbransch! Vi är en växande näring som förtjänar trygga villkor.

Bassem Majid

regionalt skyddsombud

Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland

De som sjunger visstidsanställningarnas lov menar att det finns höga trösklar för unga. Men så kan det inte vara i vår bransch, där nästan hälften av alla anställda är under 26 år. Problemet är snarare att en hel generation står otrygga på arbetsmarknaden. Med visstidsanställning begränsas dina möjligheter både på jobbet och i familjelivet.

Om hotell- och restaurangbranschen ska fortsätta växa i Sverige måste unga människor känna att det är branscher värda att satsa på, inte bara som ett första jobb. Hotell- och restaurangbranschen har idag en hög personalomsättning – den ligger på mellan 40 och 45 procent årligen. Få stannar ett helt yrkesliv. Vi vill inte vara en genomgångsbransch! Vi är en växande näring som förtjänar trygga villkor.

Bassem Majid

regionalt skyddsombud

Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.