07 nov 2015 06:01

07 nov 2015 06:01

Vi mister vår trädgård

TINGSHUSPARKEN

Det började med magnolia som blommade på bar kvist. Gräsmattan blev grön och scilla och påskliljor blommade. Ornäsbjörken fick musöron och knopparna svällde på lönnarna. Sedan blommade såväl rhododendron och fläder som jasmin, spirea och gullregn med många flera arter. Träden blev gröna och gick så småningom över i rött och guld. Planteringarna i rabatterna gladde oss. Vart vill jag komma?

Jo, utvalda kommuntjänstemän (som till viss del inte ens bor i kommunen) har sålt och därmed bestämt sig för att ta ifrån oss kringboende vår gemensamma trädgård. Den trädgård som låtit oss uppleva årstidernas skiftningar och glatt oss så. För oss som bor i lägenheter och inte har tillgång till egna odlingar har denna anläggning varit oss till stor glädje. Varje dag och varje stund vi passerar denna oas fylls våra sinnen av tillförsikt om kommande naturupplevelser. Bara att gå förbi ger en känsla av rymd och friska andetag.

Nu ska allt rivas för att ge plats åt hyreshus och vi får bara stillatigande finna oss i detta. Jag avser givetvis Tingshusparken!

Om centrum ska utökas med 1 000 nya bostäder kan vem som helst (som inte bara är ute efter ekonomisk vinning) fatta att det blir viktigare än någonsin att bevara gröna oaser mellan all bebyggelse. Friska grönytor med stora friska träd renar luften vi andas och varje vettig människa inser att med fler bostäder följer också fler fordon och mer avgaser.

Mitt hjärta gråter

Det började med magnolia som blommade på bar kvist. Gräsmattan blev grön och scilla och påskliljor blommade. Ornäsbjörken fick musöron och knopparna svällde på lönnarna. Sedan blommade såväl rhododendron och fläder som jasmin, spirea och gullregn med många flera arter. Träden blev gröna och gick så småningom över i rött och guld. Planteringarna i rabatterna gladde oss. Vart vill jag komma?

Jo, utvalda kommuntjänstemän (som till viss del inte ens bor i kommunen) har sålt och därmed bestämt sig för att ta ifrån oss kringboende vår gemensamma trädgård. Den trädgård som låtit oss uppleva årstidernas skiftningar och glatt oss så. För oss som bor i lägenheter och inte har tillgång till egna odlingar har denna anläggning varit oss till stor glädje. Varje dag och varje stund vi passerar denna oas fylls våra sinnen av tillförsikt om kommande naturupplevelser. Bara att gå förbi ger en känsla av rymd och friska andetag.

Nu ska allt rivas för att ge plats åt hyreshus och vi får bara stillatigande finna oss i detta. Jag avser givetvis Tingshusparken!

Om centrum ska utökas med 1 000 nya bostäder kan vem som helst (som inte bara är ute efter ekonomisk vinning) fatta att det blir viktigare än någonsin att bevara gröna oaser mellan all bebyggelse. Friska grönytor med stora friska träd renar luften vi andas och varje vettig människa inser att med fler bostäder följer också fler fordon och mer avgaser.

Mitt hjärta gråter

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.