09 nov 2015 06:00

09 nov 2015 06:00

Fred skapar man genom att lägga ner vapnen

NATO

Replik. Tack Cecilia Widegren för att du svarade på min insändare rörande Nato! Du är inte som många andra som struntar i att besvara frågor som ställs, särskilt om frågorna är lite känsliga till sin natur.

Du skriver följande om ett svenskt Natomedlemskap: ”Det är det enda försvarssamarbetet som på allvar skulle stärka Sveriges säkerhet. Konflikten i Ukraina och den ökade militära aktiviteten i och kring Östersjön har skapat ett mer oroligt säkerhetspolitiskt läge i Sveriges närområde.” Men vad kan då Nato göra i ett sådant läge? Ska de skrämma ryssarna med sina hemska vapen så att de inte vågar angripa vårt land? Är det så man skapar fred och säkerhet mellan länder? Nej, det är det inte. Fred och säkerhet skapar man endast genom att lägga ner sina vapen. Det är då som ens fiender, om man nu tror att man har det, inte behöver känna sig hotade. Och det är då som man lugnt och öppet kan prata om saker som man upplever som hotfulla.

Får jag fråga vad ni moderater har gjort för att ryssarna inte ska uppleva oss svenskar som ett hot för dem? Vad gör ni i dagsläget för att upprätta och bevara goda relationer med ryssarna?

Benny Sikter

Du skriver följande om ett svenskt Natomedlemskap: ”Det är det enda försvarssamarbetet som på allvar skulle stärka Sveriges säkerhet. Konflikten i Ukraina och den ökade militära aktiviteten i och kring Östersjön har skapat ett mer oroligt säkerhetspolitiskt läge i Sveriges närområde.” Men vad kan då Nato göra i ett sådant läge? Ska de skrämma ryssarna med sina hemska vapen så att de inte vågar angripa vårt land? Är det så man skapar fred och säkerhet mellan länder? Nej, det är det inte. Fred och säkerhet skapar man endast genom att lägga ner sina vapen. Det är då som ens fiender, om man nu tror att man har det, inte behöver känna sig hotade. Och det är då som man lugnt och öppet kan prata om saker som man upplever som hotfulla.

Får jag fråga vad ni moderater har gjort för att ryssarna inte ska uppleva oss svenskar som ett hot för dem? Vad gör ni i dagsläget för att upprätta och bevara goda relationer med ryssarna?

Benny Sikter

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.