10 nov 2015 06:00

10 nov 2015 06:00

Det brister inom psykiatrin

PSYKVÅRDEN

Hur fungerar psykiatrin egentligen? Är det meningen att de som mår psykiskt dåligt ska behöva äta flera olika sorters mediciner utan att få hjälp i övrigt, att de ska behöva vänta i upp till ett år innan de får någon psykolog att prata med?

Jag har själv vänner som mår psykiskt dåligt, som skadar sig själva och blir iproppade en massa medicin i väntan på något annat.

Systemet som är idag har så många brister, att en ung människa kan hinna ta sitt liv innan personen har fått någon hjälp. Det blir lite som ett spel, ett spel som innehåller mediciner och vassa saker att skada sig med. Det är många som har det som en vardag, var är hjälpen de har rätt till att få?

Det går att sätta in resurser, lägga mera pengar på det så att flera kan få hjälp. Hur svårt kan det egentligen vara, gör om och prioritera rätt!

Det kanske handlar om att en person behöver prata med någon, låt säga en timma i veckan, det kanske är allt som krävs så att livet kan bli lättare att leva. Självklart kanske inte problemen försvinner men de blir definitivt lättare att hantera och leva med.

Är det meningen att en människa inte ska bli tagen seriöst om hon/han säger att den inte orkar leva längre, att det ska räknas som att den inte vill ha hjälp? Det är där det felar, det är ju det som är ropet efter hjälp.

Jag tycker att psykiatrin borde förbättras, att alla ska bli tagna på allvar. För även om någon kanske säger varje gång att; ”nä, men det går bra nu”, kanske det är för att rädslan över att inte bli tagen seriöst finns där. Att man är trött på att ens försöka längre, för att varje gång man ber om hjälp så får man den inte.

Förändra den psykiatriska vården, förbättra den och rädda flera liv. Det är inte meningen att anhöriga och vänner ska sitta och oroa sig och lägga all sin vakna tid på att försöka rädda, det ska finnas hjälp att få.

Jag hoppas att den psykiatriska vården kan förbättras, att flera kan få den hjälpen de har rätt till.

H

Jag har själv vänner som mår psykiskt dåligt, som skadar sig själva och blir iproppade en massa medicin i väntan på något annat.

Systemet som är idag har så många brister, att en ung människa kan hinna ta sitt liv innan personen har fått någon hjälp. Det blir lite som ett spel, ett spel som innehåller mediciner och vassa saker att skada sig med. Det är många som har det som en vardag, var är hjälpen de har rätt till att få?

Det går att sätta in resurser, lägga mera pengar på det så att flera kan få hjälp. Hur svårt kan det egentligen vara, gör om och prioritera rätt!

Det kanske handlar om att en person behöver prata med någon, låt säga en timma i veckan, det kanske är allt som krävs så att livet kan bli lättare att leva. Självklart kanske inte problemen försvinner men de blir definitivt lättare att hantera och leva med.

Är det meningen att en människa inte ska bli tagen seriöst om hon/han säger att den inte orkar leva längre, att det ska räknas som att den inte vill ha hjälp? Det är där det felar, det är ju det som är ropet efter hjälp.

Jag tycker att psykiatrin borde förbättras, att alla ska bli tagna på allvar. För även om någon kanske säger varje gång att; ”nä, men det går bra nu”, kanske det är för att rädslan över att inte bli tagen seriöst finns där. Att man är trött på att ens försöka längre, för att varje gång man ber om hjälp så får man den inte.

Förändra den psykiatriska vården, förbättra den och rädda flera liv. Det är inte meningen att anhöriga och vänner ska sitta och oroa sig och lägga all sin vakna tid på att försöka rädda, det ska finnas hjälp att få.

Jag hoppas att den psykiatriska vården kan förbättras, att flera kan få den hjälpen de har rätt till.

H

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.