10 nov 2015 06:01

10 nov 2015 06:01

En mörkblå lapp i min brevlåda

SD-UTSKICK

På min brevlåda står texten Reklam – nej tack, men i lådan låg ändå en mörkblå lapp, som skulle kunna tas för reklam. Vid läsning visar det sig att texten är något långt värre. Det är propaganda, säkert utdelad under täckmanteln upprop för folkomröstning, d.v.s. valinformation, vilket man inte kan tacka nej till.

Bedrövad läser jag texten där ordvalet gör allt för att få människor på flykt att framstå som varor. De omnämns som volymer och inflöden. Varför kan inte volymer och flöden stoppas vid gränsen? Vad skall volymer och inflöden med mänskliga rättigheter till?

Genom att bostäder, arbeten och skola saknas för flyktingarna har Löfven försatt Sverige i ett katastroftillstånd och en systemkollaps är nära. För vem? Vi som bor här fortsätter att vara trygga, bygga hus, köpa bilar och få lån till detta, resa utomlands, köpa julklappar för miljarder, bekymra oss över triviala ting, etc. Det är alltså för flyktingarna det är en katastrof, vilket också var orsaken till flykten och förblivit så under hela flykten. Det är också en katastrof för arabvärlden, EU och FN som varit totalt oförmögna att hantera de situationer, som orsakat flykten.

På den blå lappen finns också förslag på vad man kan göra. Man kan prata med sina grannar och det gör jag ofta och gärna. De skulle nog bli ganska förvånade och våra trevliga samtal skulle upphöra, om jag förde den mörkblå lappens innehåll på tal. De har till största delen namn eller utseende som vittnar om utländsk bakgrund.

Man kan också skriva en insändare och det gör jag nu. Däremot kommer jag aldrig att ge något ekonomiskt bidrag till eller bli medlem i Sverigedemokraterna.

Tillsammans kan vi göra skillnad – På riktigt! står det längst ner på lappen. Plötsligt en sanning. Henning Mankell skrev en gång att det är solidariteten, som gör oss till människor. Nu har vi chans att visa att vi är medmänniskor. Problemen i världen som gör att människor flyr kan vi inte göra mycket åt, men var och en av oss kan göra något för någon av de människor, som tvingats på flykt och som vi kommer att möta i vår vardag.

Att vara född i Sverige är inget jag kan vara stolt över för det är inget jag gjort eller presterat. Jag bör vara innerligt tacksam för att jag råkade bli född här, för chansen är liten. Jag har som svensk medborgare skyldigheter men också en mängd fri- och rättigheter. Att vara svensk ger mig möjlighet att visa medmänsklighet och solidaritet.

Tetiradilos

På min brevlåda står texten Reklam – nej tack, men i lådan låg ändå en mörkblå lapp, som skulle kunna tas för reklam. Vid läsning visar det sig att texten är något långt värre. Det är propaganda, säkert utdelad under täckmanteln upprop för folkomröstning, d.v.s. valinformation, vilket man inte kan tacka nej till.

Bedrövad läser jag texten där ordvalet gör allt för att få människor på flykt att framstå som varor. De omnämns som volymer och inflöden. Varför kan inte volymer och flöden stoppas vid gränsen? Vad skall volymer och inflöden med mänskliga rättigheter till?

Genom att bostäder, arbeten och skola saknas för flyktingarna har Löfven försatt Sverige i ett katastroftillstånd och en systemkollaps är nära. För vem? Vi som bor här fortsätter att vara trygga, bygga hus, köpa bilar och få lån till detta, resa utomlands, köpa julklappar för miljarder, bekymra oss över triviala ting, etc. Det är alltså för flyktingarna det är en katastrof, vilket också var orsaken till flykten och förblivit så under hela flykten. Det är också en katastrof för arabvärlden, EU och FN som varit totalt oförmögna att hantera de situationer, som orsakat flykten.

På den blå lappen finns också förslag på vad man kan göra. Man kan prata med sina grannar och det gör jag ofta och gärna. De skulle nog bli ganska förvånade och våra trevliga samtal skulle upphöra, om jag förde den mörkblå lappens innehåll på tal. De har till största delen namn eller utseende som vittnar om utländsk bakgrund.

Man kan också skriva en insändare och det gör jag nu. Däremot kommer jag aldrig att ge något ekonomiskt bidrag till eller bli medlem i Sverigedemokraterna.

Tillsammans kan vi göra skillnad – På riktigt! står det längst ner på lappen. Plötsligt en sanning. Henning Mankell skrev en gång att det är solidariteten, som gör oss till människor. Nu har vi chans att visa att vi är medmänniskor. Problemen i världen som gör att människor flyr kan vi inte göra mycket åt, men var och en av oss kan göra något för någon av de människor, som tvingats på flykt och som vi kommer att möta i vår vardag.

Att vara född i Sverige är inget jag kan vara stolt över för det är inget jag gjort eller presterat. Jag bör vara innerligt tacksam för att jag råkade bli född här, för chansen är liten. Jag har som svensk medborgare skyldigheter men också en mängd fri- och rättigheter. Att vara svensk ger mig möjlighet att visa medmänsklighet och solidaritet.

Tetiradilos

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.