11 nov 2015 06:00

11 nov 2015 06:00

Kom hit, det är er rätt likväl som min

FLYKTINGAR

SD-utskick. Jag fick precis en uppmaning av Sverigedemokraterna att skriva en insändare om den svenska invandringspolitiken.

Jag är glad att vi har ett land med en generös invandringspolitik. Jag är stolt över att bo i ett land som ger till andra det vi fick under vår emigrationsvåg för hundra år sedan när Sverige var ett fattigt land. Om Sverige hade ockuperats hade jag troligtvis som oliktänkande och (förhoppningsvis) intellektuell själv tvingats fly och hade då velat tas emot och få hjälp att skapa mig ett nytt liv i ett nytt land.

Vi som bor i Sverige bor i ett land rikt på allt utom sol. Vi har välsignats med världsledande välfärd såväl som storslagen vildmark, tak över huvudet, mat på borden och en fred som idag sträcker sig 200 år tillbaka i tiden. Vi har en yttrandefrihet som tillåter oss att säga det mesta och en relativt väletablerad meritokrati som ger oss möjlighet att jaga våra drömmar.

Det här är inget vi som föds här har gjort oss förtjänta av. Det är ett arv från våra föräldrar och farföräldrar, från liberaler, socialdemokrater och kvinnorättskämpar. Jag är tacksam för detta men det är ingenting jag har förtjänat genom vare sig mitt anletes svett, mitt blod eller mina tårar. Det är därför inte heller min rätt att neka någon annan detta bara för att de inte är födda här.

Till alla flyktingar och invandrare, om det hade varit min rätt att göra så hade jag önskat er varmt välkomna till mitt land! Nu är det inte min rätt att göra så utan allt jag kan säga är kom hit, det är er rätt likväl som min.

Vi har inte människovärde beroende på var vi är födda. Vi har människovärde för att vi är födda!

S.B.

Jag är glad att vi har ett land med en generös invandringspolitik. Jag är stolt över att bo i ett land som ger till andra det vi fick under vår emigrationsvåg för hundra år sedan när Sverige var ett fattigt land. Om Sverige hade ockuperats hade jag troligtvis som oliktänkande och (förhoppningsvis) intellektuell själv tvingats fly och hade då velat tas emot och få hjälp att skapa mig ett nytt liv i ett nytt land.

Vi som bor i Sverige bor i ett land rikt på allt utom sol. Vi har välsignats med världsledande välfärd såväl som storslagen vildmark, tak över huvudet, mat på borden och en fred som idag sträcker sig 200 år tillbaka i tiden. Vi har en yttrandefrihet som tillåter oss att säga det mesta och en relativt väletablerad meritokrati som ger oss möjlighet att jaga våra drömmar.

Det här är inget vi som föds här har gjort oss förtjänta av. Det är ett arv från våra föräldrar och farföräldrar, från liberaler, socialdemokrater och kvinnorättskämpar. Jag är tacksam för detta men det är ingenting jag har förtjänat genom vare sig mitt anletes svett, mitt blod eller mina tårar. Det är därför inte heller min rätt att neka någon annan detta bara för att de inte är födda här.

Till alla flyktingar och invandrare, om det hade varit min rätt att göra så hade jag önskat er varmt välkomna till mitt land! Nu är det inte min rätt att göra så utan allt jag kan säga är kom hit, det är er rätt likväl som min.

Vi har inte människovärde beroende på var vi är födda. Vi har människovärde för att vi är födda!

S.B.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.