16 nov 2015 06:01

16 nov 2015 06:01

Så kan vi minska matsvinnet

MILJÖN

Om alla människor skulle leva som vi svenskar skulle det behövas 3,7 jordklot. Det visar Världsnaturfonden WWF:s beräkningar av våra så kallade ekologiska fotavtryck.

På ett år slänger varje person i Västra Götaland 54 kilo ätbar mat och dryck. För en vanlig tvåbarnsfamilj motsvarar det 6 000 kronor som går rakt ned i sophinken och slasken.

Att så mycket mat går förlorad från jord till bord är ohållbart. Förutom att det är att kasta pengar i sjön, är matsvinnet nämligen en stor klimatbov. Maten som slängs bara i Västra Götaland på ett år motsvarar växthusgasutsläpp på mer än 83 700 ton, vilket är lika mycket som de årliga utsläppen från 33 500 bilar.

Mat försvinner längs hela vägen från jord till bord. Livsmedelsbutikerna står för en sjundedel av allt svinn och har ett stort ansvar. Vi på Coop säljer nu som första svenska kedja vad vi kallar knasiga grönsaker i ett trettiotal av våra butiker – fullgoda grönsaker som annars kasseras redan i produktionsledet bara för att de har lite oväntade former, färger och storlekar. Att minska utseendefixeringen av grönsaker är ett sätt för oss att bidra till att minska svinnet.

Men det är som privatpersoner vi kan göra den stora skillnaden. Hushållen står för 60 procent av allt matsvinn. Så här kan du göra för att slippa slänga:

För det första, släpp utseendefixeringen. Om matvarorna luktar och smakar bra kan du utgå från att de går att äta.

För det andra, planera dina matinköp bättre. Skriv en matsedel och en inköpslista, och varför inte beställa maten på nätet?

För det tredje, använd resterna. Det som inte räcker till en lunchlåda senare i veckan kanske kan bli en förrätt eller ingå i en gryta?

Klimatångesten är utbredd och det är många som känner uppgivenhet – spelar det någon roll vad jag gör? Att sluta slänga mat hemma är både mycket konkret och ganska enkelt. Om vi gör det kan vi faktiskt mer än halvera matsvinnet i Västra Götaland. Det gynnar både klimatet och den egna plånboken – på alla sätt bra för både dig och din familj. Vi måste hjälpas åt för att ta hand om det enda jordklot vi har.

Ronnie Wångdahl

vd på Coop Väst

Louise König

hållbarhetschef på Coop Sverige

Om alla människor skulle leva som vi svenskar skulle det behövas 3,7 jordklot. Det visar Världsnaturfonden WWF:s beräkningar av våra så kallade ekologiska fotavtryck.

På ett år slänger varje person i Västra Götaland 54 kilo ätbar mat och dryck. För en vanlig tvåbarnsfamilj motsvarar det 6 000 kronor som går rakt ned i sophinken och slasken.

Att så mycket mat går förlorad från jord till bord är ohållbart. Förutom att det är att kasta pengar i sjön, är matsvinnet nämligen en stor klimatbov. Maten som slängs bara i Västra Götaland på ett år motsvarar växthusgasutsläpp på mer än 83 700 ton, vilket är lika mycket som de årliga utsläppen från 33 500 bilar.

Mat försvinner längs hela vägen från jord till bord. Livsmedelsbutikerna står för en sjundedel av allt svinn och har ett stort ansvar. Vi på Coop säljer nu som första svenska kedja vad vi kallar knasiga grönsaker i ett trettiotal av våra butiker – fullgoda grönsaker som annars kasseras redan i produktionsledet bara för att de har lite oväntade former, färger och storlekar. Att minska utseendefixeringen av grönsaker är ett sätt för oss att bidra till att minska svinnet.

Men det är som privatpersoner vi kan göra den stora skillnaden. Hushållen står för 60 procent av allt matsvinn. Så här kan du göra för att slippa slänga:

För det första, släpp utseendefixeringen. Om matvarorna luktar och smakar bra kan du utgå från att de går att äta.

För det andra, planera dina matinköp bättre. Skriv en matsedel och en inköpslista, och varför inte beställa maten på nätet?

För det tredje, använd resterna. Det som inte räcker till en lunchlåda senare i veckan kanske kan bli en förrätt eller ingå i en gryta?

Klimatångesten är utbredd och det är många som känner uppgivenhet – spelar det någon roll vad jag gör? Att sluta slänga mat hemma är både mycket konkret och ganska enkelt. Om vi gör det kan vi faktiskt mer än halvera matsvinnet i Västra Götaland. Det gynnar både klimatet och den egna plånboken – på alla sätt bra för både dig och din familj. Vi måste hjälpas åt för att ta hand om det enda jordklot vi har.

Ronnie Wångdahl

vd på Coop Väst

Louise König

hållbarhetschef på Coop Sverige

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.