21 nov 2015 06:01

21 nov 2015 06:01

Även äldre vill bestämma vad de ska äta

ÄLDREOMSORGEN

Ett paket, kanske flera, med mat levereras hem. Paketet ställs i kylen i väntan på att det är tid för lunch eller middag. Paketet ska ställas in i mikron för att värmas, därmed försvinner en hel del av näringen. Om paketen ens tilltalar aptiten.

Och hur blir det till jul, får de äldre den mat som enligt traditionen är ett måste till exempel till advent och på julafton?

Att få äta den mat man tycker om och längtar efter är ofta en höjdpunkt i vardagen för många. Men för oss seniorer är det inte alltid så – trots att näringsrik och vällagad mat är särskilt viktigt för livskvaliteten på äldre dagar.

Bra måltider inom äldreomsorgen är grundläggande för att förbygga sjukdom och undernäring samt för att bidra till välbefinnande. Men en enkätundersökning till landets kommuner som SPF Seniorerna gjort visar att i endast 1 av 10 kommuner har äldre med hemtjänst möjlighet att välja mellan olika matleverantörer som lokala restauranger, kommunens centralkök eller livsmedelsaffärer. Där det inte finns olika matleverantörer är det dessutom bara i 4 av 10 kommuner som de äldre kan välja mellan fler än två olika rätter.

Att som enda alternativ få matlådor hemlevererade betyder inte alltid att maten håller låg kvalitet. Men de ofta enformiga matlådorna kan leda till att äldre inte äter tillräckligt eller inte alls. Kan den äldre heller inte välja bort mat som man inte tycker om ökar risken för undernäring och en sämre livskvalitet. Vi seniorer måste kunna påverka måltiderna i omsorgen i större utsträckning än idag.

Vi uppmanar därför länets kommuner att ge äldre människor som får mat genom hemtjänsten att kunna välja mellan olika leverantörer av mat. Detta kan göras genom upphandling eller lagen om valfrihet. Vi menar också att det är på tiden att Livsmedelsverkets förslag på en nationell satsning på äldres måltider genomförs av regeringen.

Även på äldre dagar ska vi kunna påverka våra måltider och få mat som vi gillar och kan känna doften och smaken av.

Christina Rogestam

förbundsordförande SPF Seniorerna

Ruby Lindström

distriktsordförande SPF Seniorerna Skaraborg

Ett paket, kanske flera, med mat levereras hem. Paketet ställs i kylen i väntan på att det är tid för lunch eller middag. Paketet ska ställas in i mikron för att värmas, därmed försvinner en hel del av näringen. Om paketen ens tilltalar aptiten.

Och hur blir det till jul, får de äldre den mat som enligt traditionen är ett måste till exempel till advent och på julafton?

Att få äta den mat man tycker om och längtar efter är ofta en höjdpunkt i vardagen för många. Men för oss seniorer är det inte alltid så – trots att näringsrik och vällagad mat är särskilt viktigt för livskvaliteten på äldre dagar.

Bra måltider inom äldreomsorgen är grundläggande för att förbygga sjukdom och undernäring samt för att bidra till välbefinnande. Men en enkätundersökning till landets kommuner som SPF Seniorerna gjort visar att i endast 1 av 10 kommuner har äldre med hemtjänst möjlighet att välja mellan olika matleverantörer som lokala restauranger, kommunens centralkök eller livsmedelsaffärer. Där det inte finns olika matleverantörer är det dessutom bara i 4 av 10 kommuner som de äldre kan välja mellan fler än två olika rätter.

Att som enda alternativ få matlådor hemlevererade betyder inte alltid att maten håller låg kvalitet. Men de ofta enformiga matlådorna kan leda till att äldre inte äter tillräckligt eller inte alls. Kan den äldre heller inte välja bort mat som man inte tycker om ökar risken för undernäring och en sämre livskvalitet. Vi seniorer måste kunna påverka måltiderna i omsorgen i större utsträckning än idag.

Vi uppmanar därför länets kommuner att ge äldre människor som får mat genom hemtjänsten att kunna välja mellan olika leverantörer av mat. Detta kan göras genom upphandling eller lagen om valfrihet. Vi menar också att det är på tiden att Livsmedelsverkets förslag på en nationell satsning på äldres måltider genomförs av regeringen.

Även på äldre dagar ska vi kunna påverka våra måltider och få mat som vi gillar och kan känna doften och smaken av.

Christina Rogestam

förbundsordförande SPF Seniorerna

Ruby Lindström

distriktsordförande SPF Seniorerna Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.