27 nov 2015 06:00

27 nov 2015 06:00

Köp inte mössor med päls

PÄLSINDUSTRIN

Beklämmande. Det är beklämmande att man sedan några år ser en hel del mössor med pälsbollar, främst på unga tjejer. Bitar av rävar som plågats och dödats bara för att man ska dekorera mössor.

Rävuppfödning har upphört i vårt land, men fortfarande föds årligen cirka 1 miljon minkar upp för att sluta som kläder. För ett tiotal år sedan var ett förbud mot pälsdjursuppfödning på gång, men det blev inget av detta. Sedan dess har utredningar genomförts, men situationen har inte förändrats nämnvärt. Det borde vara på tiden att Sverige följer bland annat Storbritanniens goda exempel och förbjuder det. Det är även förbjudet eller förhindrat genom hårda regler i dessa länder: Tyskland, Schweiz, Österrike, Kroatien, Slovenien, Bulgarien samt Bosnien-Hercegovina.

Den 27 november är det en internationell protestdag mot pälsindustrin Fur Free Friday. En dag då man uppmärksammar de varelser som råkar födas med en fin päls och därför riskerar att sluta sina liv som en boll på en mössa. Köp inte en sådan mössa eller andra plagg med päls från djur.

Henrik Scheutz

Rävuppfödning har upphört i vårt land, men fortfarande föds årligen cirka 1 miljon minkar upp för att sluta som kläder. För ett tiotal år sedan var ett förbud mot pälsdjursuppfödning på gång, men det blev inget av detta. Sedan dess har utredningar genomförts, men situationen har inte förändrats nämnvärt. Det borde vara på tiden att Sverige följer bland annat Storbritanniens goda exempel och förbjuder det. Det är även förbjudet eller förhindrat genom hårda regler i dessa länder: Tyskland, Schweiz, Österrike, Kroatien, Slovenien, Bulgarien samt Bosnien-Hercegovina.

Den 27 november är det en internationell protestdag mot pälsindustrin Fur Free Friday. En dag då man uppmärksammar de varelser som råkar födas med en fin päls och därför riskerar att sluta sina liv som en boll på en mössa. Köp inte en sådan mössa eller andra plagg med päls från djur.

Henrik Scheutz

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.