30 nov 2015 06:00

30 nov 2015 06:00

Alla svenskar är inte naiva

POLITIK

Dagens tema. Vi i Sverige (dvs. du själv och alla andra) är naiva, förkunnar vår statsminister Stefan Löfven. Den underförstådda innebörden är att han själv saknar den egenskapen. Andra gelikar inom politiken och annorstädes stämmer upp i dagens tema, vi är naiva.

En som garanterat inte är naiv är vår förre statsminister Fredrik Reinfeldt, själva arkitekten till dagens kaos i Sverige. Han sitter nu och myser medan inkomsterna strömmar in, dels det väl tilltagna apanaget från staten som tack för väl genomfört arbete, dels för boken som beskriver de stordåd han utfört i Sverige. Fredrik Reinfeldts grundidé var att skapa en stor invandring vilket skulle leda till allt billigare arbetskraft som slåss om de arbetstillfällen som finns.

Inom Moderaterna finns det många kompetenta människor. Det är förvånande att det inte uppkommit protester inom detta parti under Reinfeldts vanstyre. Förklaringen är den hårda disciplin som gäller, om man uttrycker en avvikande åsikt blir du utfrusen. Att vara utfrusen betydde i gamla tider att man var förlorad. Denna känsla finns fortfarande kvar, endast mycket starka människor som förre försvarsminister Odenberg vågade säga sin ärliga mening. Det finns också en tydlig ekonomisk bakgrund, en riksdagsledamot har en hög lön som han/hon mister vid för stark opposition mot de egna.

Nej, Löfven och andra politiker, alla svenskar är inte naiva. Dock har de flesta varken tid eller lust att opponera sig offentligt. Man knyter näven i byxfickan, diskuterar vid middagsbordet, sedan går man och lägger sig i tid för att orka med sitt tunga arbete dagen efter.

Medborgare

En som garanterat inte är naiv är vår förre statsminister Fredrik Reinfeldt, själva arkitekten till dagens kaos i Sverige. Han sitter nu och myser medan inkomsterna strömmar in, dels det väl tilltagna apanaget från staten som tack för väl genomfört arbete, dels för boken som beskriver de stordåd han utfört i Sverige. Fredrik Reinfeldts grundidé var att skapa en stor invandring vilket skulle leda till allt billigare arbetskraft som slåss om de arbetstillfällen som finns.

Inom Moderaterna finns det många kompetenta människor. Det är förvånande att det inte uppkommit protester inom detta parti under Reinfeldts vanstyre. Förklaringen är den hårda disciplin som gäller, om man uttrycker en avvikande åsikt blir du utfrusen. Att vara utfrusen betydde i gamla tider att man var förlorad. Denna känsla finns fortfarande kvar, endast mycket starka människor som förre försvarsminister Odenberg vågade säga sin ärliga mening. Det finns också en tydlig ekonomisk bakgrund, en riksdagsledamot har en hög lön som han/hon mister vid för stark opposition mot de egna.

Nej, Löfven och andra politiker, alla svenskar är inte naiva. Dock har de flesta varken tid eller lust att opponera sig offentligt. Man knyter näven i byxfickan, diskuterar vid middagsbordet, sedan går man och lägger sig i tid för att orka med sitt tunga arbete dagen efter.

Medborgare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.