01 dec 2015 15:53

01 dec 2015 15:53

Kan man inte ta tillvara kornas utsläpp?

MILJÖDEBATTEN

Miljödebatten har svängt hit och dit. Ena dagen debatterar man en sak och nästa en annan. För tillfället verkar det som att man har fastnat på hur dåligt nötkött är för miljön.

Jag vet inte om det är så klara fakta som läggs fram eller om de ska vara avskräckande.

Man redovisar hur mycket miljöfarlig gas en mjölkko avger under ett år, då kan man ju räkna ut hur mycket gas det blir per kilo mjölk. Visst, den biten förstår jag. Men när den kon går till slakt och jag får delar av den på mitt middagsbord så är det ju kött vars gasutsläpp redan redovisats på annan plats. Det måste ju betyda att om jag äter nötkött från en mjölkko så tillför det inget till miljöförstöringen.

Om jag har rätt i min lite vilsna teori så hoppas jag att ni liksom jag håller er till svenska mejeriprodukter. Jag ser skrämmande mycket utländska mejeriprodukter i affärerna.

I våra stora livsmedelskedjors sortiment finns det mängder av utländska mejeriprodukter såsom smör, grädde, yoghurt, keso, m.m. Många av produkterna under kedjans eget namn.

Visst, man hittar uppgifterna på förpackningen om man letar noga och har bra syn. Men varför inte använda svenska produkter? Hur mycket påverkas inte miljön av alla dessa produkter.

Är det kanske så att om man köper in exempelvis smör från ett annat land så påverkar det inte den utsläppsmängd som redovisas för Sverige? Om det är på det viset så kan vi ju börja importera allt från andra länder för att kunna redovisa väldigt bra miljövärden och visa vårt lilla land som exemplariskt. Den dag det blir matbrist i världen har vi då ingen föda i vårt eget land.

Det har kommit en vansinnig idé ur mitt huvud som jag själv helt tar avstånd ifrån av djurskydds- och naturskyddsskäl. Vad jag förstår så är det biogas som nötkreaturen levererar som är så farlig för miljön:

Kan man inte se till att hålla alla nötkreatur inomhus och via bra ventilation ta tillvara biogasen och använda den till uppvärmning eller annat?

K.L.

Jag vet inte om det är så klara fakta som läggs fram eller om de ska vara avskräckande.

Man redovisar hur mycket miljöfarlig gas en mjölkko avger under ett år, då kan man ju räkna ut hur mycket gas det blir per kilo mjölk. Visst, den biten förstår jag. Men när den kon går till slakt och jag får delar av den på mitt middagsbord så är det ju kött vars gasutsläpp redan redovisats på annan plats. Det måste ju betyda att om jag äter nötkött från en mjölkko så tillför det inget till miljöförstöringen.

Om jag har rätt i min lite vilsna teori så hoppas jag att ni liksom jag håller er till svenska mejeriprodukter. Jag ser skrämmande mycket utländska mejeriprodukter i affärerna.

I våra stora livsmedelskedjors sortiment finns det mängder av utländska mejeriprodukter såsom smör, grädde, yoghurt, keso, m.m. Många av produkterna under kedjans eget namn.

Visst, man hittar uppgifterna på förpackningen om man letar noga och har bra syn. Men varför inte använda svenska produkter? Hur mycket påverkas inte miljön av alla dessa produkter.

Är det kanske så att om man köper in exempelvis smör från ett annat land så påverkar det inte den utsläppsmängd som redovisas för Sverige? Om det är på det viset så kan vi ju börja importera allt från andra länder för att kunna redovisa väldigt bra miljövärden och visa vårt lilla land som exemplariskt. Den dag det blir matbrist i världen har vi då ingen föda i vårt eget land.

Det har kommit en vansinnig idé ur mitt huvud som jag själv helt tar avstånd ifrån av djurskydds- och naturskyddsskäl. Vad jag förstår så är det biogas som nötkreaturen levererar som är så farlig för miljön:

Kan man inte se till att hålla alla nötkreatur inomhus och via bra ventilation ta tillvara biogasen och använda den till uppvärmning eller annat?

K.L.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.