02 dec 2015 14:47

02 dec 2015 14:47

Läkarna lyser med sin frånvaro

FLYKTINGAR

Lögner. På debattsidorna läser vi nu inlägg om att många av de nyanlända har hög utbildning och unika kunskaper ”vi behöver dom på arbetsmarknaden”.

Detta är tyvärr en lögn, eftersom vi via offentliga källor vet att det inte stämmer. Endast 0,3 procent av de som kommer har någon form av forskarutbildning och de ”läkare” som det talas så varmt om lyser med sin frånvaro. Exempelvis var det enbart 166 personer med bakgrund utanför EU som godkändes som läkare av Socialstyrelsen förra året, totalt.

Bortsett från att det är en försvinnande liten andel av de som kommer som är läkare, måste man också fråga sig om det verkligen är rätt att Sverige ska ta läkare från krigsdrabbade länder i akut kris? Behövs verkligen inte detta marginella fåtal på plats, i oroszoner? Är det rätt att vi ska bidra till att tömma dessa länder på vårdpersonal, forskare och högutbildade? Vad är framtiden för dessa områden då?

Till alla debattörer som framöver tänker berätta om sina fantasier om att de som kommer är högutbildade personer som ska lösa något sorts behov i Sverige, så skulle alla vi andra uppskatta att se lite fakta på detta. I offentliga källor finns enbart bevis på motsatsen. Sluta ljuga, och hjälp till att lösa de problem som finns i verkligheten.

Arnold

Detta är tyvärr en lögn, eftersom vi via offentliga källor vet att det inte stämmer. Endast 0,3 procent av de som kommer har någon form av forskarutbildning och de ”läkare” som det talas så varmt om lyser med sin frånvaro. Exempelvis var det enbart 166 personer med bakgrund utanför EU som godkändes som läkare av Socialstyrelsen förra året, totalt.

Bortsett från att det är en försvinnande liten andel av de som kommer som är läkare, måste man också fråga sig om det verkligen är rätt att Sverige ska ta läkare från krigsdrabbade länder i akut kris? Behövs verkligen inte detta marginella fåtal på plats, i oroszoner? Är det rätt att vi ska bidra till att tömma dessa länder på vårdpersonal, forskare och högutbildade? Vad är framtiden för dessa områden då?

Till alla debattörer som framöver tänker berätta om sina fantasier om att de som kommer är högutbildade personer som ska lösa något sorts behov i Sverige, så skulle alla vi andra uppskatta att se lite fakta på detta. I offentliga källor finns enbart bevis på motsatsen. Sluta ljuga, och hjälp till att lösa de problem som finns i verkligheten.

Arnold

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.