08 dec 2015 14:46

08 dec 2015 14:46

Löfven i valrörelsen

POLITIKER

I valrörelsens elfte timme förra hösten ringde telefonen hemma mitt i lunchen. Jag svarade och fick ett egendomligt samtal, som jag inte glömmer i första taget.

Så här lät det: ”Hej, det är Stefan Löfven, Sverige håller på att gå sönder.” Jag försökte fråga vad det var som håller på att gå sönder, men Löfven fortsatte bara att prata och jag fick inte en syl i vädret. Vad jag minns av innehållet i hans prat är att det inte fanns ett ord om flyktingfrågan. Där hade han ju ändå krävt migrationsminister Tobias Billströms avgång, när denne hade använt ordet volymer i samband med ett resonemang om invandring. Om detta fick man inte prata enligt dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven.

Men sen dess har det hänt väldigt mycket. Det är inte längre förbjudet att tala om volymer och Stefan Löfven, som nu är statsminister, säger efterklokt: ”Vi har varit naiva.” Jag tycker mig också märka att han har blivit mera försiktig med orden och att han inte längre talar om att Sverige håller på att gå sönder beror nog inte på att vi kan blåsa faran över. Det vore inte okej för att citera Löfvens vanligaste uttryck.

Lars Hjertén (M)

 

Så här lät det: ”Hej, det är Stefan Löfven, Sverige håller på att gå sönder.” Jag försökte fråga vad det var som håller på att gå sönder, men Löfven fortsatte bara att prata och jag fick inte en syl i vädret. Vad jag minns av innehållet i hans prat är att det inte fanns ett ord om flyktingfrågan. Där hade han ju ändå krävt migrationsminister Tobias Billströms avgång, när denne hade använt ordet volymer i samband med ett resonemang om invandring. Om detta fick man inte prata enligt dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven.

Men sen dess har det hänt väldigt mycket. Det är inte längre förbjudet att tala om volymer och Stefan Löfven, som nu är statsminister, säger efterklokt: ”Vi har varit naiva.” Jag tycker mig också märka att han har blivit mera försiktig med orden och att han inte längre talar om att Sverige håller på att gå sönder beror nog inte på att vi kan blåsa faran över. Det vore inte okej för att citera Löfvens vanligaste uttryck.

Lars Hjertén (M)

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.