15 dec 2015 14:39

15 dec 2015 14:39

Ska vi skjuta eller diskutera?

NATO

I försvarsdebatten mellan Hergus Palmquist och Cincinnatus så skriver Hergus Palmquist följande: ”Det är vi svenskar som skall besluta om hur vårt lands säkerhet bäst skall tillvaratas.” (SLA 15/12)

Något man kan lyfta fram i debatten är att vi svenskar egentligen inte äger landet Sverige. Vi har inte köpt det, utan snarare stulit det från andra som var här före oss och som i sin tur stal det från andra som var där före dem. Så med vilken rätt har vi idag att bestämma Sveriges gränser? Vilken skyldighet har vi till exempel att skydda Gotland från Ryssland?

Om nu Ryssland skulle få för sig att stjäla Gotland från Sverige, vad gör vi då? Försöker vi skjuta ihjäl så många ryssar som möjligt, eller försöker vi diskutera med dem om att befolkningen på Gotland vill nog fortsättningsvis höra till Sverige?

Benny Sikter

Något man kan lyfta fram i debatten är att vi svenskar egentligen inte äger landet Sverige. Vi har inte köpt det, utan snarare stulit det från andra som var här före oss och som i sin tur stal det från andra som var där före dem. Så med vilken rätt har vi idag att bestämma Sveriges gränser? Vilken skyldighet har vi till exempel att skydda Gotland från Ryssland?

Om nu Ryssland skulle få för sig att stjäla Gotland från Sverige, vad gör vi då? Försöker vi skjuta ihjäl så många ryssar som möjligt, eller försöker vi diskutera med dem om att befolkningen på Gotland vill nog fortsättningsvis höra till Sverige?

Benny Sikter

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.