18 dec 2015 06:00

18 dec 2015 06:00

Registrera rasfördomar i poliskåren

ROMER

Ytterligare polisregistreringar av romer har pågått under ett år, avslöjar Ekot i Sveriges Radio. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska nu granska registreringen. Det är inte tillåtet att ha register på människor baserat på vilken folkgrupp de tillhör, till exempel att de är romer.

Romer har under århundraden förtryckts av myndigheter och är ofta mycket rädda för dem. Till exempel bestals och knivhotades en av mina romska tiggarvänner av en person som sympatiserar med ”Nordfolk”. Men min vän vågade inte själv gå och polisanmäla det.

Varför tror polisen – om man är utsatt för människohandel (vilket de flesta tiggare inte är) – skulle stå och berätta det för polisen på gatan och riskera repressalier? Hur naivt är inte det? Inte ens prostituerade sexslavar, anger sina hallickar i rättegångar p.g.a. rädsla för obehagliga följder.

Nej, det här registret luktar lika unket som Skånepolisens register, som avslöjades 2013. Mitt förslag är: Kartlägg rasfördomarna inom poliskåren i stället och låt de poliserna träffa de människor de ser ner på.

Själv är jag imponerad av min hemstads tiggare, som jag träffar varje vecka. De är jättebra människor!

Bevara Sverige humant

Ytterligare polisregistreringar av romer har pågått under ett år, avslöjar Ekot i Sveriges Radio. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska nu granska registreringen. Det är inte tillåtet att ha register på människor baserat på vilken folkgrupp de tillhör, till exempel att de är romer.

Romer har under århundraden förtryckts av myndigheter och är ofta mycket rädda för dem. Till exempel bestals och knivhotades en av mina romska tiggarvänner av en person som sympatiserar med ”Nordfolk”. Men min vän vågade inte själv gå och polisanmäla det.

Varför tror polisen – om man är utsatt för människohandel (vilket de flesta tiggare inte är) – skulle stå och berätta det för polisen på gatan och riskera repressalier? Hur naivt är inte det? Inte ens prostituerade sexslavar, anger sina hallickar i rättegångar p.g.a. rädsla för obehagliga följder.

Nej, det här registret luktar lika unket som Skånepolisens register, som avslöjades 2013. Mitt förslag är: Kartlägg rasfördomarna inom poliskåren i stället och låt de poliserna träffa de människor de ser ner på.

Själv är jag imponerad av min hemstads tiggare, som jag träffar varje vecka. De är jättebra människor!

Bevara Sverige humant

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.