24 dec 2015 06:00

24 dec 2015 06:00

En julönskan

MODERNT JULEVANGELIUM

Genom att titta på The digital story of nativity på Youtube får man på några minuter Julevangeliet berättat för sig på ett mycket modernt sätt. Josef får kunskap om Marias graviditet via mejl, resan till Betlehem planeras med Google Maps, stallet bokas via nätet och där sker också vise männens inköp.

De vise männen hade med sig kungliga gåvor då de följde den lysande stjärnan till Jerusalem, eftersom de trodde att Herodes blivit far till en prins. Enligt persiska astrologer fick vanliga människor väldigt svaga stjärnor medan mäktiga personers stjärnor lyste starkt och klart. Nu fanns det ingen prins utan stjärnan förde dem till stallet där guld, rökelse och myrra överlämnades till den enkle snickaren Josef.

Vad gjorde han med dem? Omsatte han dem i kontanter för att finansiera flykten till Egypten, eftersom Herodes ju lät döda alla pojkar födda i Betlehem under de senaste åren? Användes de som offer i templet i Jerusalem, då Jesus upptogs efter 40 dagar? Såldes de för att kunna bygga ett bättre hus till den lilla familjen, som snabbt växte, eller för att ge Jesus en bra utbildning?

Detta får vi aldrig veta, men med större säkerhet vet man att detta inträffade år 7 f. Kr, eftersom skattskrivningen påbjöds året innan och Herodes dog året därpå. Intressant är också att det år 7 f. Kr fanns inte mindre än tre möjligheter, att se starkt lysande himlafenomen då Jupiter och Saturnus såg ut att smälta samman i stjärnbilden Fiskarna, dock inte i december.

De vise männen, som kallas Caspar, Melchior och Balthasar, fick inte sina namn förrän långt senare, men ses numera som beskyddare av människor, som är ute på resa. Idag är det många som behöver deras hjälp och som också innerligt väl behöver gåvor, som vi alla kan ge och har råd med. Vi kan alla vara medmänniskor, visa förståelse och omtanke.

Redan 1945 skrev Stig Dagerman följande dikt:

De har inga namn. De är flyktingar.

De har inget yrke. De är flyktingar.

De har inget hem. De har läger.

De saknar allt – utom tid.

De är inte ovälkomna – men inte heller välkomna.

De är inte gäster – men inte heller främlingar. De är flyktingar.

Så heter deras folk, deras ras, deras yrke.

Förstod vi deras språk skulle vi höra dem säga:

Ge oss en fast punkt på jorden – och vi skall få den att blomma.

En flod har sin bädd, ett träd har sin skog och en myra sin stack.

Men vårt folk som kallas flyktingar har inte en handfull jord om vilken vi kan säga: den är vår.

Så ge oss en handfull jord och ge oss en fast punkt och ge oss ett annat namn.

Namnet Människa.

Tänk om man på nätet kunde beställa en riktigt god jul med trygghet och rätten att bestämma över sitt liv för alla människor och få detta levererat till varje hem och hus.

Tetiradilos

Genom att titta på The digital story of nativity på Youtube får man på några minuter Julevangeliet berättat för sig på ett mycket modernt sätt. Josef får kunskap om Marias graviditet via mejl, resan till Betlehem planeras med Google Maps, stallet bokas via nätet och där sker också vise männens inköp.

De vise männen hade med sig kungliga gåvor då de följde den lysande stjärnan till Jerusalem, eftersom de trodde att Herodes blivit far till en prins. Enligt persiska astrologer fick vanliga människor väldigt svaga stjärnor medan mäktiga personers stjärnor lyste starkt och klart. Nu fanns det ingen prins utan stjärnan förde dem till stallet där guld, rökelse och myrra överlämnades till den enkle snickaren Josef.

Vad gjorde han med dem? Omsatte han dem i kontanter för att finansiera flykten till Egypten, eftersom Herodes ju lät döda alla pojkar födda i Betlehem under de senaste åren? Användes de som offer i templet i Jerusalem, då Jesus upptogs efter 40 dagar? Såldes de för att kunna bygga ett bättre hus till den lilla familjen, som snabbt växte, eller för att ge Jesus en bra utbildning?

Detta får vi aldrig veta, men med större säkerhet vet man att detta inträffade år 7 f. Kr, eftersom skattskrivningen påbjöds året innan och Herodes dog året därpå. Intressant är också att det år 7 f. Kr fanns inte mindre än tre möjligheter, att se starkt lysande himlafenomen då Jupiter och Saturnus såg ut att smälta samman i stjärnbilden Fiskarna, dock inte i december.

De vise männen, som kallas Caspar, Melchior och Balthasar, fick inte sina namn förrän långt senare, men ses numera som beskyddare av människor, som är ute på resa. Idag är det många som behöver deras hjälp och som också innerligt väl behöver gåvor, som vi alla kan ge och har råd med. Vi kan alla vara medmänniskor, visa förståelse och omtanke.

Redan 1945 skrev Stig Dagerman följande dikt:

De har inga namn. De är flyktingar.

De har inget yrke. De är flyktingar.

De har inget hem. De har läger.

De saknar allt – utom tid.

De är inte ovälkomna – men inte heller välkomna.

De är inte gäster – men inte heller främlingar. De är flyktingar.

Så heter deras folk, deras ras, deras yrke.

Förstod vi deras språk skulle vi höra dem säga:

Ge oss en fast punkt på jorden – och vi skall få den att blomma.

En flod har sin bädd, ett träd har sin skog och en myra sin stack.

Men vårt folk som kallas flyktingar har inte en handfull jord om vilken vi kan säga: den är vår.

Så ge oss en handfull jord och ge oss en fast punkt och ge oss ett annat namn.

Namnet Människa.

Tänk om man på nätet kunde beställa en riktigt god jul med trygghet och rätten att bestämma över sitt liv för alla människor och få detta levererat till varje hem och hus.

Tetiradilos

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.